• Štampa o krizi s koronom: Pobedile su siromašne zemlje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Tri meseca od početka krize u Evropi sa korona virusom, epidemiološki podaci pokazuju da su na Starom kontinentu „pobedile“ manje bogate zemlje, odnosno da su zabeležile manji broj žrtava, nego ekonomski jače evropske države, piše Korijere dela sera (Corriere della Sera).

    U tekstu pod naslovom „Korona virus u Evropi: Zašto Rumunija, Bugarska, Albanija i Grčka imaju manje mrtvih“, list navodi da su „slabije države“ imale manje žrtava virusa kovid-19, jer su rano uvele stroge mere.

    Rumunija, Bugarska, Grčka, Albanija, Mađarska i Slovačka imale su, srazmerno broju stanovnika, mnogo manje smrtnih slučajeva usled virusa kovid-19 od „bogatijeg dela“ Evrope poput Francuske, Nemačke, Švajcarske, Švedske, Belgije, Danske i Velike Britanije, navodi list.

    „Sreća? Možda. A možda je i manji broj inficiranih ljudi otišao u centralni i istočni deo Evrope u ključnim nedeljama januara i februara“, piše Korijere dela sera.

    Ističe se da podaci sugerišu još nešto – te zemlje bile su svesnije krhosti svog zdravstvenog sistema i zato nisu olako shvatile situaciju Španije i Italije, i stoga donele odluku da primene stroga pravila blokade u ranoj fazi.

    List ukazuje na 15. mart kao primer za razumevanje različitih puteva dva dela Evrope – istoka i zapada.

    Kako je navedeno, Italija je već tada imala 1.809 žrtava kovida-19 i 24.000 zaraženih, u Španiji je bilo 294 smrtnih slučajeva i 7.988 inficiranih, Francuska, treća zemlja među najteze pogođenim državama korona virusom imala je 127 umrlih od posledica virusa i 5.423 pozitivnih slučajeva, a „ostatak Evrope pomislio je da je gotovo netaknut“.

    „Mnogi u ostatku Evrope prećutno su sumnjali da je epidemija u južnoj Evropi rezultat neorganizovanosti tih zemalja“, navedeno je u članku.

    Prema indeksu Univerziteta Okford koji prati i upoređuje reagovanje država širom sveta na virus kovid-19 bodovima od 1 do 100, sto je za maksimalno zatvaranje, Albanija je imala 84, Slovačka 71, Rumunija 67, Poljska 60, Mađarska 59, Grčka 57.

    Kod bogatijih zemalja situacija je bila drugačija, piše italijanski list i dodaje da je Nemačka imala 37, Francuska 50, Belgija 53, Velika Britanija 11, Švajcarska 46 bodova.

    Pooštravanje mera u zapadnoj Evropi usledilo je krajem marta, deset dana kasnije, kada je već bilo jasno da epidemija nije problem samo Italije ili Španije.

    Sada već postoje znaci da je ekonomski jake zemlje Evrope skupo koštalo potcenjivanje situacije, dok se oprez siromašnijih zemalja isplatio, navedeno je u tekstu.

    Ističe se i da, prema podacima sajta Worldometers, Albanija ima 11 umrlih od posledica kovida-19 na milion stanovnika, dok Velika Britanija ima 536, Grčka ima 16, a Belgija 795, Slovačka pet žrtava na milion stanovnika, a Francuska 432.

    Tri meseca od početka krize u Evropi sa korona virusom, epidemiološki podaci pokazuju da su na Starom kontinentu „pobedile“ manje bogate zemlje, odnosno da su zabeležile manji broj žrtava, nego ekonomski jače evropske države, piše Korijere dela sera (Corriere della Sera).

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet