• Sve više hotela u Španiji zabranjuje ulazak deci

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Španiji raste broj hotela koji zabranjuju ulazak deci kako bi svojim gostima pružili mir i tišinu, ali tu odluku neki roditelji i pravnici smatraju diskriminišućom.

    Hotel „Neptuno“ na kanarskom ostrvu Gran Kanarija bio je jedan od prvih u Španiji s natpisom „Adults only“ (samo odrasli). Gostima obećava tišinu u sobama, a u restoranima stolove gde nema porodica.

    „Ovakvi hoteli rastu poput sapunice. Sada nedostaju hoteli koji dopuštaju ulazak deci“, našalio se direktor hotela Armando Romero.

    Na rastući trend ukazuje i internet stranica Adults Only Holidays koja nudi stotine smeštajnih objekata u gotovo čitavom svetu gde se može uživati „u ugodnim praznicima bez dece“.

    Neki roditelji su se zbog toga našli u situaciji da im je bio zabranjen ulazak kada su se pojavili na vratima s decom. Takve slučajeve su prijavili udruženju za zaštitu potrošača FACUA zatraživši da to istraže i bude li moguće pokrenu postupak kažnjavanja.

    „Primili smo velik broj žalbi, veći nego što bismo želeli da imamo“, rekao je potpredsednik udruženja Migel Angel Serano za televiziju TVE.

    Psihološkinja Veronika Perez tvrdi da se radi o „ninjofobiji“ (špa. ninjo = dete).

    „Ovde se ne isključuju deca zato što je mesto opasno ili neadekvatno za njihov uzrast nego zato što njihovo prisustvo smeta, ljuti i izaziva neprijatnost. Da se, na primer, neko ne pušta zbog boje kože to bismo smatrali odstupanjem od normalnog ponašanja“, rekla je Perez.

    Predsednik udruženja za zaštitu maloletnih osoba Aprodeme, Fransisko Kardenas, nešto je blaži pa kaže kako je na delu „problem suživota“.

    Na pitanje da li je takva praksa zakonita mnogi pravnici se ustručavaju da daju jasan odgovor i kažu da je to „kompleksno pitanje“.

    Zabrana bi bila protivustavna

    Prema članu 14 španskog Ustava svi Španci su jednaki pred zakonom i ne sme da prevlada diskriminacija na osnovu mesta rođenja, rase, pola, veroispovesti i bilo kog drugog ličnog ili socijalnog uslova ili okolnosti.

    Zabrana ulaska deci bila bi zbog toga protivna Ustavu.

    Hoteli se zato služe jednom od tri strategije za izbegavanje takve kvalifikacije: pravom na prihvatanje potencijalnih gostiju, interesom zaštite maloletnih osoba i ponudama koje su atraktivne samo odraslima poput romantičnih aranžmana.

    Pravo na prihvatanje potencijalnih gostiju, koje se ponešto razlikuje od pokrajine do pokrajine, temelji se na pravu vlasnika objekta da odbije ulazak osobi koja se neadekvatno ponaša ili radi potencijalno opasnu radnju.

    Pravnica Marija Giraldes kaže da se zabrana ulaska deci koja se temelji na tom razlogu može pobijati na sudu.

    Hoteli često kao argument koriste zaštitu maloletnih osoba navodeći prisustvo alkohola ili ambijent koji nije pogodan za razvoj dece.

    „Štite se navodnom brigom za decu, ali ne smatraju decu subjektom s pravima“, dodaje.

    U Španiji se ponuda smeštajnih usluga samo za odrasle ne kažnjava ako se adekvatno oglašava. Hotel, na primer, objavi reklamu o „romantičnom aranžmanu“ i doda „adults only“ čime verovatno neće izazvati interesovanje porodica jer one obično žele program koji uključuje njihovu decu.

    Romero iz hotela Neptuno priznaje da nije zakonski dopušteno zabraniti ulazak deci, ali kaže da njegov hotel preporučuje gostima „da ne vode decu jer neće uživati tokom boravka“.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet