Putovanje avion Foto: pixabay
Svet

SZO: Postepeno ukidati ograničenja putovanja, odrediti prioritete

Izvor: 
Tanjug Pet, 31/07/2020 - 14:31


Svetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je državama širom sveta da bi trebalo da postepeno ukidaju mere za međunarodna putovanja, na osnovu temeljne procene rizika, a da bi prioritet trebalo da daju hitnim slučajevima. 
 
SZO je preporučila da prioritet treba da budu putovanja zbog hitnih slučajeva, humanitarne akcije, putovanja neophodnog osoblja i povratak u matičnu državu.
 
Porast broja zaraženih u mnogim delovima sveta primorao je mnoge zemlje da ponovo uvedu ograničenja na putovanje. SZO sada poziva sve države da naprave sopstvene analize rizika i odrede prioritete, pre nego što nastave sa međunarodnim putovanjima.
 
Ta agencija UN navodi da bi, pri donošenju odluka, države trebalo da uzmu u obzir epidemiološku situaciju na lokalnom nivou i obrazac prenošenja, nacionalno zdravlje, kao i društvene mere koje su na snazi.
 
SZO dodaje da, ukoliko zemlje odluče da stave u karantin sve putnike po dolasku, to moraju da urade nakon procene rizika i razmatranja lokalnih okolnosti.
 
Upozorava i da ne postoji "nulti rizik" kada se razmatra mogućnost uvoza ili izvoza slučajeva korona virusa u međunarodnim putovanjima.MarketingNajnovije vesti