Foto: https://www.who.int/
Svet

SZO: Potvrđen prvi slučaj izuzetno smrtonosnog virusa u Gvineji

Izvor: 
B92/Tanjug Uto, 10/08/2021 - 10:10Svetska zdravstvena organizacija saopštila da su zdravstvene vlasti u Gvineji potvrdile prvi slučaj izuzetno smrtonosnog virusa Marburg, sličnog eboli.

Kako je navedeno iz SZO, reč je o prvom slučaju marburške virusne hemoragijske groznice u zapadnoj Africi, pacijent je lečen u lokalnoj bolnici kada mu se stanje naglo pogoršalo, nakon čega je preminuo.

Trenutno se radi na pronalaženju njegovih konatakata u delu države prema granici sa Liberijom i Obalom Slonovače kako bi se zaustavilo širenje virusa, prenosi Gardijan.

"Virus Marburga ima veliki potencijal za širenje, a to znači da moramo da ga zaustavimo što pre", saopštio je regionalni direktor SZO za Afriku Matsidiso Moeti.

Prvi slučaj u Gvineji potvrđen je prošle nedelje, samo dva meseca nakon što je zemlja proglasila kraj epidemije ebole, koja je ove godine usmrtila 12 osoba.

Ovo je prvi put da je smrtonosna bolest identifikovana u zapadnoj Africi, a od 1967. godine bilo je 12 velikih epidemija Marburga, uglavnom u južnoj i istočnoj Africi.

Stope smrtnosti od Marburga varirale su od 24 do 88 odsto u prošlim epidemijama, u zavisnosti od soja virusa i upravljanja krizom, navela je SZO.

Virus se prenosi krvlju i sekretom. Nakon inkubacije, koja može da potraje do šest dana, bolest počinje visokom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom malaksalošću, dovodi do velikog oštećenja organa, pa je čest smrtni ishod kod pacijenata.

 
MarketingNajnovije vesti