Avion Foto: pxhere
Svet

Teške odluke na aerodromima širom sveta

Izvor: 
Beta Pet, 02/10/2020 - 11:10Posao i zarada za više od 27 miliona Evropljana koji rade u sektorima usko povezanim sa avio-putovanjima, aerodromima i turizmom su kritično ugroženi, zbog izostanka rešenja u borbi protiv pandemije kovid virusa, ukazuju kompanije iz te oblasti. 
 
Više od 20 organizacija iz ovih sektora ujedinile su se u pozivu rukovodstvu Evropske komisije da ograničenje kretanja karantinom zameni protokolom EU o testiranju za putovanja, u pokušaju da spasu egzistenciju miliona ljudi koji rade u tim sektorima.
 
Ova inicijativa dolazi nakon najnovijih podataka evropskog ogranka Međunarodnog saveta aerodroma Aci Europe, koji pokazuju kontinuirani pad putničkog saobraćaja na evropskim aerodromima tokom prve dve nedelje septembra od 73 odsto odsto, dok je pad u avgustu bio 65 odsto.
 
"Nadamo se da nas EU neće izneveriti. Stoga vas pozivamo da ovo pitanje postavite kao glavni prioritet i pozivamo vas da se o ovom pitanju obratite direktno šefovima država i vlada", navodi se u otvorenom pozivu rukovodstvu EU nakon daljeg dramatičnog smanjenja vazdušnog putničkog prometa.
 
Podaci najuticajnijih asocijacija iz aerodromskom sektora, Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo ICAO, Međunarodnog saveta aerodroma ACI i Međunarodnog udruženja za vazdušni prevoz IATA, govore da će broj putnika na globalnom nivou biti manji do 61 odsto, kao i da će avio-prevoznici obaviti čak do 55 odsto manje letova u odnosu na prošlu godinu.
 
Aerodromi širom Evrope, čije poslovanje direktno zavisi od obavljenih letova, njihove frekvencije i popunjenosti aviona, ukazuju da su ovo dramatično loši podaci. Kompanija Fraport, koja upravlja najvećim aerodromom u Evropi, onim u Frankfurtu, najavila je da će, usled krize, biti primorana da otpusti 4.000 radnika iz cele grupacije.
 
Koliko je loša situacija, pokazuje i nedavna odluka Evropske komisije da hitno odobri kreditnu liniju za pomoć 13 aerodroma u Danskoj, kako bi se održala likvidnost i operativnost tokom ograničenja usled pandemije.
 
I dok se avio-industrija u Evropi grčevito bori da zadrži radna mesta, situacija širom sveta nije ni malo bolja. Gotovo četvrtina zaposlenih na aerodromu u Sidneju biće proglašena tehnološkim viškom, nakon velikog smanjenja obima posla i poslovnih gubitaka od 20 miliona dolara mesečno.
 
Na najvećem kanadskom aerodromu u Torontu planirano je smanjenje od 27 odsto od ukupnog broja zaposlenih pre pandemije. Generalna direktorka tog aerodroma Debora Flint najavila je otpuštanje 500 zaposlenih kao "najveću žrtvu" u cilju spasavanja buduće operativnosti aerodroma.
 
"Ovo su neophodne mere zbog vladinih ograničenja, zatvaranja granica, otkazivanja letova i svih ostalih ekonomskih posledica pandemije. Smanjena poslova aktivnost ima negativni uticaj na poslovne i operativne rezultate, uključujući i smanjenje aerodromskih taksi na letove i komercijalne zakupe prostora", kazala je Flint. MarketingNajnovije vesti