• Trećina zaposlenih u regionu strahuje od gubitka posla

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Jedna trećina zaposlenih u Bosni i Hercegovini i u regionu strahuje od gubitka radnog mesta, pokazalo je veliko regionalno istraživanje tržišta rada.

    Istraživanje, koje je obuhvatilo nešto više od 5.000 ispitanika iz pet zemalja regiona, sproveli su portali MojPosao (BiH), Poslovi Infostud (Srbija), MojPosao (Hrvatska), Vrabotuvanje (S.Makedonija) i Deloglasnik (Slovenija).

    Na pitanje da li žele da promene posao u narednih godinu dana, čak 76 posto anketiranih iz BiH odgovorilo je potvrdno, sto je za 14 posto više u odnosu na regionalno istraživanje od prošle godine, prenosi porteal indikator.ba.

    Kada bi mogli da biraju idealnog poslodavca, najviše ispitanika iz BiH, 40 posto, i ove godine je izabralo stranog vlasnika, a za državne institucije se odlučilo 25 odsto.

    Učesnici u anketi sa višom i visokom stručnom spremom bi u najvećoj meri radili u stranim privatnim kompanijama, dok oni sa srednjom školom preferiraju državne institucije.

    Indikator napominje da je u istraživanju u BiH učestvovalo 63 posto nezaposlenih, 33 posto zaposlenih i četiri procenta onih koji se i dalje školuju.

    U regionu bi s najnižom prosečnom platom bili zadovoljni Makedonci, dok najvišu cifru, za razliku od prošlogodišnjeg istraživanja, žele Slovenci. Tako bi građani iz BiH bili zadovoljni s prosečnom platom od 1.600 KM (818 evra), Hrvati 2.200 KM (1.125 evra), građani Srbije s 1.200 KM (614 evra), Severne Makedonije 1.000 KM (511 evra), dok je željena prosečna plata Slovenaca 2.500 KM (1.280 evra).

    Najnižu platu očekuju nezaposleni ispitanici, u proseku 1.385 KM (708 evra), željena prosečna plata za zaposlene je 1.925 KM (985 evra), dok su ispitanici koji se još školuju idealnu prosečnu platu zamislili u iznosu od 1.660 KM (oko 850 evra).

    Zanimljivo je da muškarci u BiH očekuju za skoro 400 KM (204 evra) veću platu od žena. Trećina zaposlenih ispitanika iz BiH (33 posto) boji se da bi mogli ostati bez posla u narednom periodu usled krize izazvane pandemijom. Ista je situacija u celom regionu gde isti procenat anketiranih ima isti strah.

    Čak 37 posto ispitanika iz BiH, koje najvećim delom čine nezaposlene osobe koje aktivno traže posao, od izbijanja pandemije je u nekom trenutku ostalo bez posla. U Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedonija taj postotak iznosi 36 posto, dok je u Srbiji on najniži i iznosi 29 procenata. Uprkos tome, većina ispitanika u regionu smatra da je poslodavac adekvatno reagovao na izbijanje pandemije.

    U BiH je 28 posto učesnika u anketi reakciju svog poslodavca ocenilo kao odličnu, 47 posto kao dobru, ali da je moglo bolje, a 25 odsto nije zadovoljno s reakcijom poslodavca.

    Ispitanici kojima je omogućen rad od kuće su po pravilu bolje ocenjivali snalažljivost poslodavca tokom pandemije, a najlošije rezultate su ostvarili poslodavci koji radnicima nisu omogućili rad od kuće, iako im je priroda posla kojim se bave to dozvoljavala. Rad od kuće nije omogućen za više od 54 posto ispitanika iz regiona, a glavni razlog je to što priroda posla to ne dozvoljava. Rad od kuće je odobren za 35 odsto ispitanika, dok je 11 posto moralo da ide na posao, iako je mogao da se organizuje rad od kuće, pokazuju rezultati ovog istraživanja.

    Jedna trećina zaposlenih u Bosni i Hercegovini i u regionu strahuje od gubitka radnog mesta, pokazalo je veliko regionalno istraživanje tržišta rada.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Obeležava se Dan planete Zemlje

    Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

    Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

    Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]