• U SAD se testira vakcina protiv koronavirusa upotreba za godinu dana?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Američka biotehnološa kompanija Moderna proizvela je eksperimentalnu vakcinu za korona virus i poslala je naučnicima američke vlade na testiranje, javio je CNN, prenosi zagrebačka televizija N1.

    Prva testiranja mogla bi da počnu u aprilu, ali ceo proces ispitivanja i dobijanja odobrenja za novu vakcinu mogao bi da potraje najmanje godinu dana.U saopštenju za medije, objavljenom u poneđeljak, iz kompanije Moderna su rekli da je prva pošiljka njihove vakcine protiv koronavirusa nazvana mRNA-1273 i da je poslata u američki nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti NIAID.

    Prve doze eksperimentalne vakcine biće upotrebljene u prvoj fazi testiranja u SAD-u, što obično znači da se testira na malom broju zdravih osoba.Direktor NIAID-a Entoni Fauci kaže da bi ako sve prođe po planu kliničko testiranje nove vakcine moglo početi krajem aprila ove godine, što bi bio prvi korak za potencijalnu masovnu proizvodnju vakcine.

    Američki list Wall Street Journal, koji je prvi izvestio o razvoju ove vakcine, kaže da će dve doze vakcine biti isprobane na dobrovoljcima kako bi se utvrdilo stvara li imuno-reakciju koja šiti ljude od zaraze koronavirusom.Fauci je rekao da će 45 ljudi učestvovati u toj fazi testiranja.

    Čak i ako kliničko ispitivanje bude uspešno, biće potrebna nova ispitivanja i dozvole pre eventualne šire primene vakcine.I kad bi vakcina bila hitno „progurana“ kroz testiranja, za širu upotrebu ne bi bila dostupna još bar 12-18 meseci.

    Zdravstvene službe i farmaceutske kompanije širom sveta užurbano rade na razvoju leka ili vakcine koji bi pomogli u borbi protiv koronavirusa.Vakcina nazvana mRNA-1273 razvijena je samo 42 dana nakon što je kompanija nabavila sliku genoma virusa korona.

    Podseća se da je naučnicima bilo potrebno čak 20 meseci da počnu na ljudima testiranje vakcine protiv SARS-a, starije vrste koronavirusa.

    Američka biotehnološa kompanija Moderna proizvela je eksperimentalnu vakcinu za korona virus i poslala je naučnicima američke vlade na testiranje, javio je CNN, prenosi zagrebačka televizija N1.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]