Vakcine Foto: pixabay
Svet

U sledeće dve nedelje prva tura ruske vakcine protiv korone, pre svih će je primiti rizične grupe

Izvor: 
FoNet/Sputnjik Sre, 12/08/2020 - 10:52

U naredne dve nedelje biti puštena prva serija vakcine protiv virusa korona, a prvi koji će je primiti biće ljudi iz rizičnih grupa, izjavio je da ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško na brifingu o prvoj registrovanoj vakcini protiv virusa korona. 
 
"Danas je u toku kontrola kvaliteta. U naredne dve nedelje biće proizvedena prva serija leka koja će biti isporučena za (vakcinaciju) zdravstvenih radnika iz rizične grupe", rekao je Muraško.
 
Kako javlja Sputnjik, on je naglasio da će vakcinacija protiv virusa korona biti dobrovoljna za sve, uključujući i za lekare.
 
Muraško je najavio da će "proizvodnja vakcine protiv kovida prvenstveno biti orijentisana na unutrašnje tržište, jer moramo da pokrijemo potrebe naših građana". On je predložio da se vakcina proizvodi i u inostranstvu i naveo da su trenutno u toku pregovori o tome.
 
Ukoliko bude postojala dovoljna količina leka za unutrašnje tržište, on će se nuditi u inostranstvu, poručio je Muraško.
 
Takođe je objasnio da je platforma na kojoj je napravljena vakcina protiv virusa korona dobro proučena, pa je stvaranje na ovaj način najsigurniji put.
 
"Ta vakcina je već dobro poznata i proučena kao platforma i na njoj su već postojala i pretklinička i klinička ispitivanja. Zbog toga je to faktički najbezbedniji put, dovoljna količina naučnog znanja", objasnio je Muraško.MarketingNajnovije vesti