vakcina Foto: pixnio
Svet

Ukupno 19 država SAD podnelo tužbe zbog obavezne vakcinacije u nekim firmama

Izvor: 
Beta Sub, 30/10/2021 - 09:53Ukupno 19 američkih saveznih država podnelo je nekoliko odvojenih i zajedničkih tužbi protiv saveznih vlasti u kojima se traži da se blokira mera obavezne vakcinacije protiv korona virusa za zaposlene u saveznim preduzećima.

Državni tužioci Aljaske, Arkanzasa, Ajove, Misurija, Montane, Nebraske, Nju Hempšira, Severne Dakote, Južne Dakote i Vajominga podneli su zajedničku tužbu federalnom sudu u Misuriju.

Druga grupa država, uključujući Džordžiju, Alabama, Ajdaho, Kanzas, Južnu Karolinu, Jutu i Zapadnu Virdžiniju, podnela je tužbu federalnom sudu u Džordžiji.

Florida i Teksas su podneli pojedinačne tužbe protiv administracije predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden).

Sve te države traže da bude blokiran Bajdenov zahtev da svi zaposleni u saveznim preduzećima budu u obavezi da budu vakcinisani protiv korona virusa do 8. decembra. Te države smatraju da su savezne vlasti prekoračile svoja ovlašćenja.

Bajden je nedavno izjavio da će nalozi za vakcinaciju na saveznom nivou pomoći u borbi protiv epidemije korona virusa.

Države navode da žele da blokiraju i Bajdenov plan da savezna uprava za bezbednost i zdravlje na radu naloži obaveznu vakcinaciju i za sva privatna preduzeća sa 100 ili više zaposlenih.

Te države smatraju da će mnogi zaposleni u saveznim i privatnim firmama dati otkaz čime će se smanjiti radna snaga ili će tom merom poslodavaci biti u obavezi da daju otkaz nevakcinisanim radnicima čime se krše pravila i zakoni.

 
MarketingNajnovije vesti