• Ulazak u Veneciju koštaće između tri i deset evra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Posetioci Venecije, turističkog dragulja Italije, moraće da plate između tri i deset evra za ulazak u grad, počev od 16. januara 2023. godine, objavile su lokalne vlasti.

    Venecija bi tako trebalo da postane prvi grad na svetu koji zahteva kupovinu karte za ulazak.

    Nova mera predstavlja „veliku revoluciju“ i rešenje za problem prekomernog turizma sa kojim se grad bori decenijama, rečeno je na konferenciji za novinare.
     
    Cena karte kretaće se u rasponu od tri do deset evra, neće biti fiksna i zavisiće od broja posetilaca. Veća tražnja povećavaće cenu.
    Cilj gradskih vlasti nije „zatvaranje grada“ već da se, kako je pojašnjeno, turisti navedu da rezervišu boravak kako bi se smanjili špicevi.
     
    Najesen će biti predstavljen kompleksni sistem rezervacije karata i njegova onlajn platforma.
     
    Kako je rekla odbornica za budžet Mišel Zuin, predviđeni su izuzeci od obaveze kupovine ulaznice.
     
    To su stanovnici Vencije, deca mlađa od šest godina, invalidi, vlasnici kuća, oni koji dolaze u grad iz zdravstvenih razloga ili u posetu rodbini, kao i posetioci sportskih manifestacija ili događaja iz oblasti kulture. Hotelski gosti takođe su izuzeti jer plaćaju boravišnu taksu.
     
    „Ovo nije sistem za pravljenje gotovine, već za upravljanje turističkim tokovima“, naglasila je Zuin i pojasnila da će prihod od ulaznica ići na snižavanje taksi koje plaćaju žitelji grada, koje su veoma visoke zbog enormnog broja turista koji traže smeštaj.
     
    Ulaznica će se naplaćivati za istorijski centar Venecije i 14 ostrva, a kazne za kršenje ove obaveze kretaće se u iznosu od 50 do 300 evra.
     
    Lokalni funkcioner Simone Venturini predviđa da Venecija neće biti jedina koja uvodi ovakav režim za goste.
     
    „Mislim da nas posmatraju mnogi drugi evropski gradovi koji žive sa značajnim brojem turista, kako bi razumeli na koji način i oni mogu da uvedu sličnu šemu“, rekao je Venturini.
     
    Venecija je možda prvi grad koji uvodi taksu, ali je jedno selo u Italiji već uvelo naknadu za izletnike. Ćivita di Banjoređo je 2013. uvela „simboličnu“ naknadu od jednog i po evra, kao marketinški potez usmeren na privlačenje turista u mesto na litici, poznato kao „umirući grad“.
     
    Ulaznica je zaintrigirala turiste do te mere da je broj posetilaca narastao sa 40.000 u 2009. godni na milion u 2018.

    Posetioci Venecije, turističkog dragulja Italije, moraće da plate između tri i deset evra za ulazak u grad, počev od 16. januara 2023. godine, objavile su lokalne vlasti.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Obeležava se Dan planete Zemlje

    Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

    Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

    Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]