• UNICEF: Širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Širom sveta radno je angažovano više od 160 miliona dece, ili svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.

    Procena je da bi zbog rasta siromaštva i socijalne ugroženosti taj broj mogao da poraste za još 8,9 miliona već do kraja 2022. godine, ukazuje se u najnovijoj studiji Međunarodne organizacije rada i UNICEF.

    Socijalna zaštita smanjuje porodično siromaštvo i ugroženost, ključne uzroke dečjeg rada, navodi se u tom dokumentu MOR i UNICEF, uz ocenu da se premalo napredovalo u obezbeđivanju uslova da sva deca uživaju socijalnu zaštitu, preneo je portal Nezavisnost.org.

    Širom sveta, 73,6 odsto, ili približno milijardu i po dece, uzrasta do 14 godina, ne prima porodičnu ili dečju novčanu naknadu, a taj veliki jaz u socijalnoj zaštiti mora se brzo eliminisati, zaključuju MOR i UNICEF.

    Vlade mogu sprovoditi niz politika za unapređenje socijalne zastite, ali ako kreatori politika ne budu delovali odlučno, pandemija kovid-19, aktuelni ratni sukobi, rastuće siromaštvo i klimatske promene samo će povećati rasprostranjenost dečjeg rada, ukazuje se u studiji.

    U cilju jačanja sistema socijalne zaštite za prevenciju i eliminaciju dečijeg rada, MOR i UNICEF su definisali niz preporuka, među kojima su da se mora zatvoriti jaz u pokrivenosti dece socijalnom zaštitom, izgraditi integrisani sisteme socijalne zaštite, obezbediti da program socijalne zaštite bude inkluzivan i osetljiv na rad dece kako bi se on maksimalno smanjio.

    Širom sveta radno je angažovano više od 160 miliona dece, ili svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

    Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, […]