Tužno dete Foto: pixabay
Svet

UNICEF: Širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece

Izvor: 
Beta Sub, 21/05/2022 - 13:19Širom sveta radno je angažovano više od 160 miliona dece, ili svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.

Procena je da bi zbog rasta siromaštva i socijalne ugroženosti taj broj mogao da poraste za još 8,9 miliona već do kraja 2022. godine, ukazuje se u najnovijoj studiji Međunarodne organizacije rada i UNICEF.

Socijalna zaštita smanjuje porodično siromaštvo i ugroženost, ključne uzroke dečjeg rada, navodi se u tom dokumentu MOR i UNICEF, uz ocenu da se premalo napredovalo u obezbeđivanju uslova da sva deca uživaju socijalnu zaštitu, preneo je portal Nezavisnost.org.

Širom sveta, 73,6 odsto, ili približno milijardu i po dece, uzrasta do 14 godina, ne prima porodičnu ili dečju novčanu naknadu, a taj veliki jaz u socijalnoj zaštiti mora se brzo eliminisati, zaključuju MOR i UNICEF.

Vlade mogu sprovoditi niz politika za unapređenje socijalne zastite, ali ako kreatori politika ne budu delovali odlučno, pandemija kovid-19, aktuelni ratni sukobi, rastuće siromaštvo i klimatske promene samo će povećati rasprostranjenost dečjeg rada, ukazuje se u studiji.

U cilju jačanja sistema socijalne zaštite za prevenciju i eliminaciju dečijeg rada, MOR i UNICEF su definisali niz preporuka, među kojima su da se mora zatvoriti jaz u pokrivenosti dece socijalnom zaštitom, izgraditi integrisani sisteme socijalne zaštite, obezbediti da program socijalne zaštite bude inkluzivan i osetljiv na rad dece kako bi se on maksimalno smanjio.
MarketingNajnovije vesti