Svet

Usvojen predlog o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe u Severnoj Makedoniji

Izvor: 
Danas Sre, 21/07/2021 - 08:56Vlada Severne Makedonije usvojila je Predlog Zakona o kontroli opojnih droga i psihoaktivnih supstanci.
 
Ovim predlogom je predvođeno osnivanje Agencije za kontrolu uzgoja kanabisa i proizvodnju kanabisa i preparata od kanabisa u medicinske i naučne svrhe.
 
Zakonski tekst je, kako je saopšteno, usaglašen sa međunarodnim standardima, okvirnim odlukama i direktivama Evropskog parlamenta i Evropskog saveta, kao i nizom konvencija Ujedinjenih nacija o psihoaktivnim supstancama i zabrani neovlašćenog prometa opojnim drogama i psihoakivnim supstancama, piše Danas.
 
Preduzeća koja dobiju dozvolu za uzgajanje kanabisa u medicinske svrhe obavezna su da na poseban budžetski račun uplate deset odsto neto dobiti ostvarene u tekućoj godini.
 
Sredstva prikupljena na posebnom računu koristiće se za projekte od javnog interesa kao što su podrška fondu za retke bolesti, podrška medijskom fondu, kao i programski prioriteti u sportu, kulturi, civilnom društvu, kao i za podršku rad novopredviđene Agencije.
 
Zakonski predlog o kontroli opojnih droga i psihoaktivnih supstanci omogućava izvoz suvog cveća dobijenog uzgajanjem kanabisa u medicinske svrhe. 
 
Uzgajivači kanabisa smeju da izvoze proizvedene količine suve biljke na tržišta u Evropi i šire, poštujući međunarodne konvencije i evropsko zakonodavstvo koje reguliše tu materiju.
 
Vlada Severne Makedonije ovaj zakonski predlog usvojila je na sednici 19. jula.MarketingNajnovije vesti