• Usvojen predlog o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe u Severnoj Makedoniji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Vlada Severne Makedonije usvojila je Predlog Zakona o kontroli opojnih droga i psihoaktivnih supstanci.
     
    Ovim predlogom je predvođeno osnivanje Agencije za kontrolu uzgoja kanabisa i proizvodnju kanabisa i preparata od kanabisa u medicinske i naučne svrhe.
     
    Zakonski tekst je, kako je saopšteno, usaglašen sa međunarodnim standardima, okvirnim odlukama i direktivama Evropskog parlamenta i Evropskog saveta, kao i nizom konvencija Ujedinjenih nacija o psihoaktivnim supstancama i zabrani neovlašćenog prometa opojnim drogama i psihoakivnim supstancama, piše Danas.
     
    Preduzeća koja dobiju dozvolu za uzgajanje kanabisa u medicinske svrhe obavezna su da na poseban budžetski račun uplate deset odsto neto dobiti ostvarene u tekućoj godini.
     
    Sredstva prikupljena na posebnom računu koristiće se za projekte od javnog interesa kao što su podrška fondu za retke bolesti, podrška medijskom fondu, kao i programski prioriteti u sportu, kulturi, civilnom društvu, kao i za podršku rad novopredviđene Agencije.
     
    Zakonski predlog o kontroli opojnih droga i psihoaktivnih supstanci omogućava izvoz suvog cveća dobijenog uzgajanjem kanabisa u medicinske svrhe. 
     
    Uzgajivači kanabisa smeju da izvoze proizvedene količine suve biljke na tržišta u Evropi i šire, poštujući međunarodne konvencije i evropsko zakonodavstvo koje reguliše tu materiju.
     
    Vlada Severne Makedonije ovaj zakonski predlog usvojila je na sednici 19. jula.

    Vlada Severne Makedonije usvojila je Predlog Zakona o kontroli opojnih droga i psihoaktivnih supstanci.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Obeležava se Dan planete Zemlje

    Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

    Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

    Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]