• VIDEO Uragan „Janos“ obarao drveće i izazvao poplave u Grčkoj

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Mediteranski uragan pod nazivom „Janos“, koji je pogodio zapad Grčke, obarao je drveće i doneo kiše koje su poplavile ulice gradova u tom delu zemlje, a na jonskim ostrvima Kefalonija, Zakintos i Itaka došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom. Uragan u vodama Mediterana zatekao brod sa migrantima.

    Kako prenosi Rojters, na Kefaloniji nema povređenih, ali je nevreme izazvalo materijalnu štetu na kućama, transportnoj infrastrukturi i objektima za snabdevanje vodom, a slične su posledice na Zakintosu i Itaki.

    Uragan, koji je oko podneva stigao do Peloponeskog poluostrva, je slabiji nego što je isprva procenjeno, a za nekoliko časova bi trebalo da dodatno oslabi i potom krene ka jugu.

    Kako tvrde nadležni, on bi mogao da pogodi i centralnu Grčku, gde se očekuju obilne kiše, i da tokom sutrašnjeg dana dospe do šireg područja Atine.

    Grčke vlasti upozorile su da će Janos biti popraćen snažnim vetrovima i kišom koji bi u naredna dva dana mogli dovesti do poplava i nestanka struje.

    Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias savetovao je stanovnike područja u prošlosti pogođenih poplavama ili koji žive blizu reka da pronađu alternativni smeštaj, a ostale da ograniče svoja putovanja, prenosi Indeks.

    On je upozorio na poplave, te da bi moglo da dođe do rušenja drveća i rasta nivoa mora, posebno u područjima Zakintosa, Kefalonije, Itake, Mesinije, Evije…

    „Uticaj Janosa, moramo biti jasni, biće sličan drugim olujama, no snažniji po intenzitetu, rasponu i trajanju“, najavio je Hardalias.

    Brod sa više desetina migranata nalazio se na otvorenom moru južno od Peloponeza u trenutku kada je zapadnu obalu Grčke danas pogodio mediteranski uragan pod nazivom Janos.

    Po rečima predstavnika grčke obalske straže, zbog jakog vetra na moru spasilački brodovi za sada nisu u stanju da priđu brodu na kojem su migranti.

    Kako navodi AP, smatra se da se na tom brodu nalazi više od 50 migranata.

     

    Mediteranski uragan pod nazivom Janos, koji je pogodio zapad Grčke, obarao je drveće i doneo kiše koje su poplavile ulice gradova u tom delu zemlje, a na jonskim ostrvima Kefalonija, Zakintos i Itaka došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom. Uragan u vodama Mediterana zatekao brod sa migrantima.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Obeležava se Dan planete Zemlje

    Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

    Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

    Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]