Uragan u Grčkoj Foto: twitter printscreen
Svet

VIDEO Uragan "Janos" obarao drveće i izazvao poplave u Grčkoj

Izvor: 
RTS/Index/Tanjug Pet, 18/09/2020 - 16:14

Mediteranski uragan pod nazivom "Janos", koji je pogodio zapad Grčke, obarao je drveće i doneo kiše koje su poplavile ulice gradova u tom delu zemlje, a na jonskim ostrvima Kefalonija, Zakintos i Itaka došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom. Uragan u vodama Mediterana zatekao brod sa migrantima.

Kako prenosi Rojters, na Kefaloniji nema povređenih, ali je nevreme izazvalo materijalnu štetu na kućama, transportnoj infrastrukturi i objektima za snabdevanje vodom, a slične su posledice na Zakintosu i Itaki.

Uragan, koji je oko podneva stigao do Peloponeskog poluostrva, je slabiji nego što je isprva procenjeno, a za nekoliko časova bi trebalo da dodatno oslabi i potom krene ka jugu.

Kako tvrde nadležni, on bi mogao da pogodi i centralnu Grčku, gde se očekuju obilne kiše, i da tokom sutrašnjeg dana dospe do šireg područja Atine.

Grčke vlasti upozorile su da će Janos biti popraćen snažnim vetrovima i kišom koji bi u naredna dva dana mogli dovesti do poplava i nestanka struje.

Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias savetovao je stanovnike područja u prošlosti pogođenih poplavama ili koji žive blizu reka da pronađu alternativni smeštaj, a ostale da ograniče svoja putovanja, prenosi Indeks.

On je upozorio na poplave, te da bi moglo da dođe do rušenja drveća i rasta nivoa mora, posebno u područjima Zakintosa, Kefalonije, Itake, Mesinije, Evije...

"Uticaj Janosa, moramo biti jasni, biće sličan drugim olujama, no snažniji po intenzitetu, rasponu i trajanju", najavio je Hardalias.

Brod sa više desetina migranata nalazio se na otvorenom moru južno od Peloponeza u trenutku kada je zapadnu obalu Grčke danas pogodio mediteranski uragan pod nazivom Janos.

Po rečima predstavnika grčke obalske straže, zbog jakog vetra na moru spasilački brodovi za sada nisu u stanju da priđu brodu na kojem su migranti.

Kako navodi AP, smatra se da se na tom brodu nalazi više od 50 migranata.

 
MarketingNajnovije vesti