Foto: Pixabay
Svet

Za džemper princeze Dajane više od milion dolara na aukciji

Izvor: 
Beta Pet, 15/09/2023 - 11:15Čuveni vuneni džemper sa ovcama koji je nosila princeza Dajana 1981. godine ubrzo posle veridbe sa princom Čarlsom prodat je danas za 1,1 milion dolara na aukciji u Sotbiju.

Aukcijska kuća je potvrdila cenu prodaje od 1,1 milion dolara uključujući troškove i proviziju, što je oko 14 puta više od najviše procene (80.000 dolara).

Prodaja koja je bila otvorena preko interneta od 31. avgusta je postala življa u poslednjim minutima kada je podignuta konačna cena sa 200.000 na 1,1 milion dolara sa podizanjima od po 50.000 dolara, prenosi Frans pres.

Sotbi je naveo da se radi o rekordnoj aukcijskoj prodaji za deo odeće koji je nosila princeza Dajana čiji predmeti i dalje privlače kolekcionare 26 godina posle njene smrti u automobilskoj nesreći u Parizu.

U januaru je američka zvezda Kim Kardašijan je na aukciji u Londonu kupila čuveni privezak koji je princeza nosila za 197.453 dolara.

Aukcijska kuća Sotbi navodi da se takođe radi o rekordnoj ceni dobijenoj za džemer, nadmašivši cenu kardigana koji je nosio Kurt Kobejn 1933. godine na akustičnom koncertu Nirvane preko MTV-a, koji je postao legendaran a prodat je 2019. za 334.000 dolara.

Dajana Spenser je neposredno posle veridbe obukla svoj crveni džemer sa belim ovcama i jednom crnom na polo utakmici sa princom Čarlsom u junu 1981. godine, i ostavila utisak svojim opuštenim stavom i stvorila prema Sotbiju veliki kulturni i viralni trenutak.

Njena pojava u javnosti takođe je bila velika neočekivana reklama za dve kreatorke džempera Sali Mur i Džoanu Ozborn, i njihovu marku "Warm and Wonderful".

Nekoliko nedelja kasnije one su dobile dopis iz Bakingemske palate da je buduća princeza od Velsa oštetila džemer uz pitanje da li mogu da ga poprave ili zamene. One su za nju napravile novi džemper koji je nosila 1983.

A prvi oštećen džemper nije bio popravljen i poslat nekom drugom kao što su one mislile. U martu 2023. godine Džoana Ozborn ga je našla u kutiji na svom tavanu i Sotbi je potvrdio autentičnost, prema saopštenju aukcijske kuće. Sotbi je potvrdio da su dve kreatorke prodavci džempera.

I gotovo 40 godina kasnije model je ponovo lansiran u prodavnicima u partnerstvu između marke "Rowing Blazers" i dve kreatorke Sali Mur i Džoane Ozborn.
MarketingNajnovije vesti