• Zašto paradajz više nema ukus?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kad ste poslednji put osetili pravi, intenzivan ukus paradajza?

    U potrazi za pravim, sočnim paradajzom često ćemo se jako razočarati. 

    „Kao da žvaćeš papir“, kažu mnogi. Možda ste se zapitali zbog čega je ukus tog paradajza takav, to jest zašto uopšte nema ukus.
     
    Jedno istraživanje daje odgovor na to pitanje i pokazuje da u 93 odsto paradajza danas nedostaje verzija gena koja mu daje njegov poseban ukus, piše BigThink, a prenosi 24sata.hr.

    Uzrok leži u uzgajivačima, to jest njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza – najveću ekonomsku dobit.

    Tokom vremena, geni koji pojačavaju ukus izgubili su se. Zato današnjem paradajzu nedostaje genetska raznolikost, pa tako i ukus.

    „Tokom gajenja i poboljšanja paradajza ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni“, rekao je Zhangjun Fei sa univerziteta Kornel.

    Njihova otkrića objavljena su u magazinu Nature genetics, u kojem su analizirani genetski podaci 725 paradajza, uzgajanih i divljih. Zatim su ove podatke uporedili s genomom paradajza Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primer genoma paradajza.

    Poređenje je pokazalo da Heinzu 1706 nedostaje oko 5.000 gena, a da većini paradajza koji se može pronaći u supermarketima nedostaje redak oblik gena koji im daje ukus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 odsto divljih vrsta.

    Naučnici se nadaju da će njihova analiza dovesti do razvoja resursa za razvoj budućih funkcionalnih studija i uzgoj. U međuvremenu se može desiti da će se uzgajivači paradajza sami okrenuti potrazi za ukusima.

    Gen TomLoxC postaje ipak češći u moderno gajenom paradajzu, u poređenju sa stanjem od samo nekoliko godina ranije.

    Kad ste poslednji put osetili pravi, intenzivan ukus paradajza?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Francuzi staju na put brzoj modi

    Donji dom francuskog parlamenta odobrio je nacrt zakona kojim se traže kazne za superbrze modne proizvode, sa ciljem da se ublaži njihov uticaj na životnu […]