foto Đorđe Stakić
Vojvodina

Glumica Branka Veselinović i pisac Ranko Risojević dobitnici Nagrade za životno delo „Mali princ“

Izvor: 
KomunikArt Pon, 16/09/2019 - 14:03

Međunarodni festival pozorišta za decu, čije se 26. izdanje održava od 22. do 27. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, dodeliće Nagradu za životno delo „Mali princ“ glumici Branki Veselinović i piscu Ranku Risojeviću, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Branka Veselinović je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, zvezda jugoslovenskog filma, koja je glumila u više od 50 televizijskih serija i filmova i u više od 100 predstava. Dobitnica je mnogih priznanja za svoj glumački i humanitarni rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Vukova nagrada, za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je i Sterijinu nagradu. Premda je u 101. godini života, aktivna je i danas, obilazeći domove za nezbrinutu decu, domove za stara lica i invalide gde recituje i izvodi monologe.

Ranko Risojević je pesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni radnik. Objavio je oko pedeset knjiga, od čega 18 pesničkih zbirki, i 25 proznih knjiga, među kojima 10 romana; izvedeno je desetak njegovih radio igara za decu, a većina je prevedena na više jezika i bila na repertoaru u zemlji i inostranstvu. Za decu je objavio romane, pesme, priče, dramske tekstove, a njegov roman „Dječaci sa Une“, već godinama je u lektiri u BiH. Za svoja književna dela i životnu posvećenost književnosti Ranko Risojević dobio je mnoga priznanja.

foto V. Tripić
ranko_risojevic_foto_v._tripic.jpg

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Nagradu „Mali princ“, koju Festival dodeljuje od 2000. godine, prošle godine dobili su Dušan Pop Đurđev, naš poznati pisac za decu i mlade i dugogodišnji direktor Zmajevih dečjih igara, i Vjeslav Hejno, cenjeni poljski profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicist.
MarketingNajnovije vesti