Unsplash
Vojvodina

Koji su najveći rizici po mentalno zdravlje mladih

Izvor: 
RTS Sub, 01/04/2023 - 18:53U poslednje dve decenije, u Vojvodini opada stopa suicida, ali je i dalje iznad evropskog proseka, pokazuju istraživanja Republičkog zavoda za statistiku. Samoubistvo je među dvadeset vodećih uzroka smrti u svetu, sa oko 800.000 slučajeva godišnje, a prevencija suicida i briga o mentalnom zdravlju, predstavljaju prvi korak u rešavanju problema i najveći izazov struke i društva.

Na svakih 28 sati u Vojvodini, jedna osoba oduzme sebi život. Najveća stopa suicida je u Severnobačkom i Južnobačkom okrugu, u opštinama Temerin, Bečej, Subotica i Kanjiža.

Svaki život može biti spasen, neophodno je, za početak, obratiti se izabranom lekaru.

„Znamo da je depresija i anksioznost jedan od vodećih trigera za pokušaj samoubistva, i da rano otkrivanje putem skrininga, u čemu čitav sistem u poslednjih deset godina učestvuje putem upitnika u domovima zdravlja koji se zove PHQ9, predstavlja jednu od značajnih sistemskih mera u prevenciji samoubistva”, kaže dr Snežana Ukropina, iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Nisu u riziku samo osobe koje imaju mentalne poteškoće, dodaje dr Ukropina:

„Važno je da obratimo pažnju na osobe koje su usamljene, koje konzumiraju alkohol ili neke psihoaktivne supstance, koje su možda saznale da su obolele od neke teške bolesti ili se nalaze u nekom od stadijuma neke teške duže i teže bolesti, zatim možda da su to osobe kojima su se desili neki negativni efekti i krize praktično životne.”

Psiholozi ističu da je neophodno razvijati emocionalnu pismenost od najranijeg detinjstva, kako bismo znali da se nosimo sa intenzivnim emocijama tokom života. Odgovornost leži i na okruženju, jer od naših reakcija često zavisi da li će bliske osobe potražiti pomoć.

„Postoje osobe u krizi svakako, koje žive u nekim socio-ekonomski nepovoljnim uslovima, zato što se tu svakako gomilaju razni problemi, onda to jako pritiska čoveka, ako kao društvo treba da se usmerimo na nekog, onda su to porodice koje treba što više da podržimo”, objašnjava Dragica Jovišević Popović, psihološkinja Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U Novom Sadu, u okviru programa „Sazvežđe podrške”, 14 organizacija pruža besplatnu psihološku pomoć. Prethodne godine, ovim putem, pomoć je potražilo više od 11.000 osoba, najviše mladih, koji su i najranjivija kategorija.

Slavica Ranisavljev Kovačev, iz Centra „Srce” navodi zašto: 

„Zbog toga što se većina problema mentalnog zdravlja javlja u toj adolescentnoj fazi, odnosno kada oni prelaze u odraslo doba. Oni nemaju dovoljne resurse podrške, i često probleme sa kojima se suočavaju mladi, mi smo spremni da otpišemo. Zato kada imaju problem, oni se neće obratiti profesoru ili roditeljima, već se obratiti svom vršnjaku koji takođe nema dovoljno informacija.”

Besplatnu psihološku pomoć, osobe u krizi mogu potražiti pozivom Nacionalne linije za prevenciju samoubistava na broj telefona 0800/309309, ili pozivom broja 0800 300303 gde će naići na podršku volontera Centra za emotivnu podršku osobama u Krizi „Srce”.

 
MarketingNajnovije vesti