• Mirović: Predloženim rebalansom budžet APV uvećan za 8,1 milijardu dinara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pokrajinska vlada utvrdila je danas predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

    „Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakavši da će preko 90 odsto planiranih sredstava biti usmereno u razvoj.

    Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran ovim rebalansom biti veći za 90 odsto u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

    „U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

    Predsednik je naveo da je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 odsto tekućih prihoda.

    Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 odsto od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

    „Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 odsto ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović i dodao da su u kontinuitetu sprovođene sve procedure koje su neophodne za smanjenje javnog duga.

    Predsednik je još rekao da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 odsto, što je manje nego na nacionalnom nivou.

    Mirović je naglasio da je predloženim rebalansom budžeta planirano da se u obrazovanje, odnosno modernizaciju ustanova  obrazovanja, usmeri 1,7 milijardi dinara. Između ostalog, biće finansirana rekonstrukcija objekta OŠ „Slavko Rodić“ u Bačkom Jarku, zatim projekat dogradnje i rekonstrukcije OŠ „Slobodan Bajić Paja“ u Pećincima, rekonstrukcija objekta škole „Feješ Klara“ u Kikindi, završetak izgradnje objekta dela osnovne škole sa fiskulturnom salom u Čurugu. Sredstva su planirana i za rekonstrukciju, adaptaciju i energetsku sanaciju objekta Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“ u Bečeju, sanaciju dela OŠ „Jovan Grčić Milenko“ u Beočinu i za rekonstrukciju i adaptaciju OŠ „Branko Radičević“ u Aleksandrovu u opštini Nova Crnja.

    Takođe, obezbeđena su i sredstva za tehničku zaštitu fasade zgrade Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“ u Zrenjaninu, kao i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za buduću rekonstrukciju Doma učenika srednjih škola „Brankovo kolo“ u Novom Sadu.

    Za oblast zdravstva biće izdvojeno 1,6 milijardi dinara, od čega je 700 miliona planirano za opremanje Kamenice 3.

    „Očekujem da do 15. marta Kamenica 3 bude u potpunosti u funkciji. Objekat Kamenica 3 biće namenjen za sva tri instituta sa laboratorijama i drugom medicinskom i nemedicinskom opremom“, rekao je Mirović.

    U toku su radovi na Kamenici 1, kao i na rekonstrukciji dela Klinike za kardiohirurgiju.

    „Sveobuhvatnu rekonstrukciju instituta završićemo sledeće godine izgradnjom parking garaže i rekonstrukcijom spoljnog kompleksa“, istakao je predsednik  Mirović.

    Kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, sledi rehabilitacija državnog puta prvog reda na teritoriji opštine Sremski Karlovci, za šta je, prema Mirovićevim rečima, izdvojeno 300 miliona dinara, zatim uređenje Glavne ulice u Beloj Crkvi, rekonstrukcija mosta na reci Zlatici u naselju Padej, rekonstrucija saobraćajnica u Vrdniku, a u planu su i projekti u opštini Novi Kneževac, kao i unapređenje saobraćajne  infrastrukture u Novom Sadu.

    U oblasti kulture, za zaštitu kulturnog nasleđa planirano je 594 miliona dinara.

    „Očekuje nas rekonstrukcija Doma kulture u Malim Pijacama, zatim rekonstrukcija i adaptacija zgrade Muzeja i Gradske biblioteke u Kuli, a u saradnji sa Eparhijom bačkom i Srpskom pravoslavnom opštinom u Novom Sadu izgradnja objekta crkvene opštine“, rekao je Mirović.

    Planiran je i završetak sportskih hala u Inđiji i Starim Banovcima.

    „Predstoje nam investicije i u drugim oblastima – u sistemu socijalne zaštite pokrenućemo proceduru za opremanje Doma za odrasla i stara lica u Novom Bečeju. U planu je i rekonstrukcija objekta na Vršačkom bregu i u Bačkoj Palanci za oporavak i rehbilitaciju dece iz socijalno ugroženih porodica“, naglasio je Mirović.

    Konferenciji za medije prisustvovala je pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović.

    Pokrajinska vlada utvrdila je danas predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Spaljeno 70 hektara trave na Zagajičkim brdima

    Svakog proleća stanovnici u okolini Deliblatske peščare suočavaju se sa požarima koje izaziva lokalno stanovništvo koje se bavi stočarstvom. Tako je prošle nedelje u okviru specijalnog […]

    Marcišor – glasnik proleća

    Simbol praznika je mali predmet zakačen za crveno-beli šnur, nosi se ceo mart mesec, i taj običaj, za koji nauka tvrdi da je star oko 8.000 godina, živa je tradicija Rumuna u južnom Banatu, a od […]