• Obuke o socijalnom preduzetništvu namenjene predstavnicima lokalnih samouprava u APV-U – očekuje se i u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić obratio se danas u Zrenjaninu na prvoj u nizu obuka o socijalnom preduzetništvu koje su namenjene predstavnicima svih lokalnih samouprava u AP Vojvodini, privrednih subjekata i nevladinog sektora.

    Potpredsednik Đurčić je tom prilikom istako da je Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, na čijem je čelu, kao jednu od prioritetnih aktivnosti istakao promociju i unapređenje socijalnog preduzetništva.

    „Socijalno preduzetništvo ne predstavlja samo težnju za ostvarenjem profita, nego i za društvenom dobrobiti. Svedoci smo da postoji realna potreba da se reše određeni društveni izazovi kao što su zapošljavanje onih koji teže dolaze do posla, rešavanje određenih ekoloških problema, a da to bude na održiv i preduzetnički način. Rešenje je u socijalnoj ekonomiji i senzibilisanosti ljudi koji po svojoj prirodi žele da doprinesu društvu“, rekao je Đurčić.

    On je dodao da je ove godine u okviru Saveta formirana radna grupa koja će se isključivo baviti socijalnim preduzetništvom. Kako je Ćurčić istakao, dogovoreno je da se na teritoriji cele AP Vojvodine organizuju obuke za predstavnike svih lokalnih samouprava, što više privrednika koji posluju po principima socijalne ekonomije, predstvanike nevladinog sektora i ostale činioce zainteresovane za ovu temu.

    Ćurčić je naglasio da će se učesnici obuke pored informacija o značaju socijalnog preduzetništva i mogućnostima njegovog unapređenja, upoznati i sa Zakonom o socijalnom preduzetništvu, koji stupa na snagu 16. novembra.

    „Podsetio bih da je posle deset godina usvojen Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji jasno definiše kriterijume koje treba da ispuni preduzeće da bi steklo status socijalnog preduzeća. Zakon predviđa i bazu socijalnih preduzeća u Agenciji za privredne registre, što će dati jasnu sliku o tome ko su socijalni preduzetnici, čime se bave, kao i na koji način možemo da im pomognemo“, kazao je Branko Ćurčić.

    On je izrazio zadovoljstvo što su načelnici okruga i jedinice lokalne samouprave prepoznali značaj teme socijalnog preduzetništva. Kako je istakao, time je omogućeno da se stvori povoljan ambijent za privredne subjekte koji posluju po principima socijalnog preduzetništva, prepoznaju inicijative koje će doprineti njihovom razvoju, te da im se omogući sistemska podrška.

    Potpredsednik Ćurčić je naglasio da u razvoju socijalnog preduzetništva značajnu ulogu imaju i nevladine organizacije. Kako je naveo, razvojem socijalnog preduzetništva, kako u Evropi tako i kod nas, otvaraju se razni fondovi koji će finansirati inicijative na temu socijalnog preduzetništva, što je veliki potencijal za razvoj lokalnih zajednica.

    Ćurčić je na kraju dodao da su obuke samo početak aktivnosti po pitanju socijalnog preduzetništva na teritoriji  AP Vojvodine. On je podsetio da je Pokrajinska vlada u budžetu za 2022. godinu opredelila 5,5 miliona dinara za realizaciju javnog poziva za podršku preduzećima koja posluju po principima socijalne ekonomije, koji će biti raspisan krajem ove ili početkom naredne godine.

    Nakon Zrenjanina, gde je održana obuka za Severnobanatski i Srednjobanatski okrug, obuke će biti održane u Pančevu (Južnobanatski okrug), Sremskoj Mitrovici  (Sremski okrug), Subotici (Zapadnobački i Severnobački okrug), i u Novom Sadu za Južnobački okrug.

    Sastanku su prisustvovali i gradonačelnici Zrenjanina i Kikinde Simo Salapura i Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog okruga Milivoj Linjački i načelnik Srednjobanatskog okruga Predrag Rađenović.

    Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić obratio se danas u Zrenjaninu na prvoj u nizu obuka o socijalnom preduzetništvu koje su namenjene predstavnicima svih lokalnih samouprava u AP Vojvodini, privrednih subjekata i nevladinog sektora.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina