• Oko 650 dece u Novom Sadu dobiće besplatnu HPV vakcinu protiv uzročnika raka grlića materice

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Oko 650 novosadske dece imaće mogućnost da prime vakcinu protiv humanog papiloma virusa u narednom periodu, preciziraju u Gradskoj kući.

    Kako je 021.rs pisao, Institut za javno zdravlje Vojvodine nedavno je na gradskom konkursu dobio oko 15 miliona dinara za nabavku traženih vakcina protiv HPV, jednog od glavnih uzročnika raka grlića materice.

    Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji sprovodi ovakvu imunizaciju devojčica i dečaka protiv smrtonosnog virusa, a to čini drugu godinu zaredom. Nažalost, ovo je moguće samo putem projektnog finansiranja jer država uporno ne obezbeđuje besplatnu HPV vakcinu za decu o trošku zdravstvenog osiguranja.

    Vakcina je namenjena deci uzrasta od 12 do 18 godina, a biće dostupna kod izabranih pedijatara u Domu zdravlja „Novi Sad“, piše 021.rs.

    Član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić poručuje da je izdvajanje novca u ovu svrhu konkretan odgovor u borbi protiv raka grlića materice.

    „Prevencija humanog papiloma virusa je jako značajna jer je ovaj virus među glavnim uzročnicima raka grlića materice i drugih karcinoma. U našoj zemlji godišnje od te opake bolesti oboli i do 1.500 žena, a umre čak 600. U cilju prevencije ove bolesti Svetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju i to je najvažnija stvar koju roditelji mogu da učine za svoju decu. Nažalost, u našoj zemlji ova vakcina je preporučena, ali ne i obavezna, a cena vakcine je takva da nije svima dostupna. Zato sam izuzetno ponosan što Grad Novi Sad jedini u Srbiji već drugu godinu za redom omogućava besplatnu vakcinaciju. To je naš konkretan odgovor u borbi protiv raka grlića materice i rešenje za najčešći uzrok smrti kod žena“, navodi Stajić.

     

    Oko 650 novosadske dece imaće mogućnost da prime vakcinu protiv humanog papiloma virusa u narednom periodu, preciziraju u Gradskoj kući.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Spaljeno 70 hektara trave na Zagajičkim brdima

    Svakog proleća stanovnici u okolini Deliblatske peščare suočavaju se sa požarima koje izaziva lokalno stanovništvo koje se bavi stočarstvom. Tako je prošle nedelje u okviru specijalnog […]

    Marcišor – glasnik proleća

    Simbol praznika je mali predmet zakačen za crveno-beli šnur, nosi se ceo mart mesec, i taj običaj, za koji nauka tvrdi da je star oko 8.000 godina, živa je tradicija Rumuna u južnom Banatu, a od […]