• Pandemija nanela velike gubitke turizmu u Vojvodini, urbane sredine trpe najveću štetu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zvanični izveštaj Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, potvrdio je koliko je ova godina teška za sektor turizma – u prvih pet meseci ukupan broj dolazaka turista u Srbiju zabeležio je pad od 52,8 odsto.

    Na nivou cele zemlje skoro 53 odsto je manje turista, a pandemija korona virusa je doprinela, za prvih pet meseci ove godine, padu dolazaka turista u Pokrajini od 51.4 odsto.

    Na pitanje hoće li novi paket ekonomskih mera, koje Vlada Srbije usvaja danas, pomoći vlasnicima hotela i restorana,  Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga u Privrednoj komori Vojvodine, gostujući u jutarnjem programu RTV-a, je odgovorio da će paket mera trenutno umiriti situaciju i da je neminovnost da će se pojedine turističke agencije zatvoriti, pre svega male agencije.

    Mamić je dodao da se samo 20 odsto malih agencija prijavilo za prvi paket pomoći Vlade Srbije.

    2020. godina je dobro počela za turističke radnike, u januaru i februaru zabeležen je porast broja posetilaca.

    „Početak godine je jako obećavao, procene su bile da će prihod turizma biti oko milijardu i po evra. Međutim, zabeležen je pad noćenja od 82 odsto. Novi Sad beleži pad broja noćenja od 61,4 odsto“, rekao je Mamić.

    Vlada danas usvaja novi paket ekonomskih mera, a Mamić je naglasio da će se one odnositi i na vlasnike turističkih i ugostiteljskih objekta, prvenstveno uplata minimalca za radnike od 60 odsto u periodu od dva meseca.

    „Hoteli i restorani u gradovima su posebno ugroženi. Urbane sredine pretrpele su najveće gubitke. Samo 110 hotela radi, mnoge manifestacije su otkazane“, dodao je Mamić.

    Turistički vaučeri, početkom godine su svi podeljeni, krenula je podela novih, ali zbog epidemiološke situacije je slabo interesovanje.

    „U drugoj turi podele vaučera, od 400.000 uzeto tek oko 90.000. 43 odsto korisnika vaučera su penzioneri, 42 zaposleni, lepo je krenulo, ali se epidemija ponovo pojačala, ljudi su onda odustali od putovanja“, pojasnio je Mamić.

    Zbog nemogućnosti putovanja u inostranstvo, Belocrkvanska jezera, Palić, Biserno ostrvo kod Čuruga su mesta koja su se sada pokazala kao nosioci razvoja turizma u Vojvodini tokom leta.

    „Domaća ponuda, pre svega onih objekata koja su blizu vode, oni dobro rade, ali će oni samo jednim delom popraviti brojke. To nije dovoljno da se pokriju svi problemi turizma u Srbiji i teško je predvideti šta će se dalje dešavati“, dodao je Mamić.

    Neizvesno je šta će se još dešavati do kraja godine kada je epidemiološka situacija u pitanju, još uvek nismo u mogućnosti da sagledamo posledice pandemije, a procene su da će svetski pad turizma biti oko 80 odsto.

    Zvanični izveštaj Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, potvrdio je koliko je ova godina teška za sektor turizma – u prvih pet meseci ukupan broj dolazaka turista u Srbiju zabeležio je pad od 52,8 odsto.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina