• Počinje Belocrkvanski karneval, evo šta vas sve očekuje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Najznačajnija turistička manifestacija opštine Bela Crkva – „Belocrkvanski karneval“ počinje u danas, 20. juna, svečanim otvaranjem na platou ispred Narodne biblioteke i trajaće sve do nedelje, 26. juna.

    U ovogodišnjem programu planirano je više koncerata, izložbi i književnih večeri u toku karnevalske nedelje, a udarni dani biće za vikend.

    U petak će biti održan Dečiji karneval, izbor za Mis klincezu i klinca Belocrkvanskog karnevala, a na bini u centru grada posetioce očekuje koncert „Bijelo dugme“ tribjut benda.

    Subota je rezervisana za međunarodnu karnevalsku povorku, koja startuje u 19 časova, a svi gosti imaće priliku da uživaju u čarima alegorijskih kola – eksponata i razigranih karnevalskih grupa, kako onih domaćih, tako i inostranih.

    Veliki vatromet na program je u 21.30 časova, a nakon toga koncert Ace Pejovića.

    U nedelju od 19 časova u Gradskom parku koncertom hora „Bella Musica“, zatvoriće se ovogodišnji Belocrkvanski karneval.

    Veliki broj umetnika, udruženja i građana je uključen u pripremu karnevala, karnevalskih svečanosti, kostima i eksponata, što sve doprinosi da karneval postoji i održava svoju tradiciju svih ovih godina.

    Tokom ove manifestacije posetioci mogu da se upoznaju sa običajima i kulturom Bele Crkve, a meštani podsete svoje kulturne baštine.

    Organizatori ističu da je Кarneval u Beloj Crkvi sa najdužom tradicijom u Srbiji. Po podacima lokalnog hroničara Živana Ištvanića, istorija seže do 1828. godine, a nastao je po ugledu na čuveni karneval u Кelnu.

    Prvobitni karnevali u Beloj Crkvi održavali su se u zimskim mesecima kao fašing karnevali. Tokom vremena karneval se menjao, razvijao, prešao u letnji period, menjao je ime, ali ono što je od početka do danas specifičnost, jesu alegorijska kolica, odnosno pokretne instalacije – eksponati.

     

    Najznačajnija turistička manifestacija opštine Bela Crkva – „Belocrkvanski karneval“ počinje u danas, 20. juna, svečanim otvaranjem na platou ispred Narodne biblioteke i trajaće sve do nedelje, 26. juna.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Spaljeno 70 hektara trave na Zagajičkim brdima

    Svakog proleća stanovnici u okolini Deliblatske peščare suočavaju se sa požarima koje izaziva lokalno stanovništvo koje se bavi stočarstvom. Tako je prošle nedelje u okviru specijalnog […]

    Marcišor – glasnik proleća

    Simbol praznika je mali predmet zakačen za crveno-beli šnur, nosi se ceo mart mesec, i taj običaj, za koji nauka tvrdi da je star oko 8.000 godina, živa je tradicija Rumuna u južnom Banatu, a od […]