Belocrkvanski karneval 2022 Foto: Promo
Vojvodina

Počinje Belocrkvanski karneval, evo šta vas sve očekuje

Izvor: 
013info Pon, 20/06/2022 - 12:01Najznačajnija turistička manifestacija opštine Bela Crkva – „Belocrkvanski karneval“ počinje u danas, 20. juna, svečanim otvaranjem na platou ispred Narodne biblioteke i trajaće sve do nedelje, 26. juna.

U ovogodišnjem programu planirano je više koncerata, izložbi i književnih večeri u toku karnevalske nedelje, a udarni dani biće za vikend.

U petak će biti održan Dečiji karneval, izbor za Mis klincezu i klinca Belocrkvanskog karnevala, a na bini u centru grada posetioce očekuje koncert „Bijelo dugme“ tribjut benda.

Subota je rezervisana za međunarodnu karnevalsku povorku, koja startuje u 19 časova, a svi gosti imaće priliku da uživaju u čarima alegorijskih kola – eksponata i razigranih karnevalskih grupa, kako onih domaćih, tako i inostranih.

Veliki vatromet na program je u 21.30 časova, a nakon toga koncert Ace Pejovića.

U nedelju od 19 časova u Gradskom parku koncertom hora „Bella Musica“, zatvoriće se ovogodišnji Belocrkvanski karneval.

Veliki broj umetnika, udruženja i građana je uključen u pripremu karnevala, karnevalskih svečanosti, kostima i eksponata, što sve doprinosi da karneval postoji i održava svoju tradiciju svih ovih godina.

Tokom ove manifestacije posetioci mogu da se upoznaju sa običajima i kulturom Bele Crkve, a meštani podsete svoje kulturne baštine.

Organizatori ističu da je Кarneval u Beloj Crkvi sa najdužom tradicijom u Srbiji. Po podacima lokalnog hroničara Živana Ištvanića, istorija seže do 1828. godine, a nastao je po ugledu na čuveni karneval u Кelnu.

Prvobitni karnevali u Beloj Crkvi održavali su se u zimskim mesecima kao fašing karnevali. Tokom vremena karneval se menjao, razvijao, prešao u letnji period, menjao je ime, ali ono što je od početka do danas specifičnost, jesu alegorijska kolica, odnosno pokretne instalacije – eksponati.

 
MarketingNajnovije vesti