• Proglašene i poslednje tri liste za Pokrajinske izbore

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na predstojećim izborima za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine nastupiće devet izbornih lista, jer su u samom finišu roka za predaju Pokrajinskoj izbornoj komisiji predate još tri izborne liste: „Metla 2020“, „Čedomir Jovanović – Koalicija za mir (Bošnjačka građanska stranka – Stranka Crnogoraca)“ i „Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM)“, koje su i proglašene redosledom prijavljivanja. 

    Tako će „Metla 2020“, koju čine Demokratska stranka Srbije i Narodna jaka Srbija, biti na biračkom listiću pod rednim brojem 7, „Čedomir Jovanović – Koalicija za mir“ biće pod rednim brojem 8, a lista koju predvodi Muamer Zukorlić će biti pod rednim brojem 9.

    Imajući u vidu da je 5. juna u ponoć istekao rok za predaju izbornih lista za izbor pokrajinskih poslanika u novom sazivu vojvođanske skupštine, očekuje se da će to biti i konačna lista koja će se naći pred biračima na izborima 21. juna. Jedino što još ostaje – a malo je vero vatno da će se tako nešto i dogoditi – jeste da u toku današnjeg dana neki od učesnika na pokrajinskim izborima povuče svoju izbornu listu, što bi onda uticalo na broj učesnika na izborima, ali i na izgled glasačkog listića jer je svaka stranka i koalicija koja je podnela overene potpise građana kandidatima svoje liste Pokrajinskoj izbornoj komisiji dobila i redni broj na glasačkom listiću na osnovu redosleda proglašenja njihove izborne liste validnom.

    Među poslednje tri predate i proglašene izborne liste, dve imaju status koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina, jedna koju predvodi lider LDP-a Čedomir Jovanović, a druga koju predvodi bivši muftija Muamer Zukorlić.

    U Vojvodini 1.696.279 birača

    Na sednici Pokrajinske izborne komisije održanoj 6. juna utvrđeno je ukupno 1.696.279 građana s biračkim pravom koji su upisani u mestu prebivališta u APV. Odlukom PIK-a, koliko ima birača, toliko će biti štampano glasačkih listića, koji će za pokrajinske izbore biti svetloplave boje. Takođe, štampaće se i rezervni glasački listići, koji iznose 0,3 odsto od ukupnog broja birača, pa će u opticaju na izborima 21. juna biti 5.089 glasačkih listića više.

    Izbori će se održati u 45 opština Vojvodine na 1.781 biračkom mestu. Za ta biračka mesta štampaće se isto toliko kontrolnih listova na papiru bež boje, kao i još 100 rezervnih kontrolnih listova za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

    Što se tiče koalicije „Metla 2020“, najviše kandidata za poslanike u novom sazivu vojvođanskog parlamenta dala je Demokratska stranka Srbije, a prvi na listi je prof. dr Bransilav Ristivojević, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, drugi je diplomirani inženjer elektrotehnike iz Novog Sada Miloš Tubić, nekadašnji direktor JKP „Tržnica“, dok je treća na listi diplomirana pravnica iz Novog Sada Nada Ševo, koju je kandidovala Narodna jaka Srbija. Njihova izborna lista ima ukupno 50 kandidata.

    Izborna lista „Čedomir Jovanović – Koalicija za mir (Bošnjačka građanska stranka – Stranka Crnogoraca)“ proglašena je kao koalicija stranaka nacionalnih manjina, pa se za ulazak u parlament kandidata te liste neće primenjivati izborni cenzus od tri odsto koji važi za političke stranke koje nemaju status manjinskih, već prirodni prag ,koji omogućava da s manje osvojenih glasova imaju predstavnike u parlamentu. Ujedno, za predaju kandidatske liste potrebno je 3.000 potpisa umesto 6.000, koliko je potrebno ostalim strankama koje nemaju status političkih partija nacionalnih manjina.

    Na listi pod rednim brojem 8 predloženo je 65 kandidata, a prvi na listi za poslanika u Skupštini Vojvodine je diplomirani pravnik iz Sremske Mitrovice Dragan Civrić, koga je predložila Stranka Crnogoraca, druga na listi je knjižničarka iz Zrenjanina Tatjana Tabački, kandidatkinja Bošnjačke građanske stranke, a treći je pravnik iz Srpske Crnje Mile Gavrić, takođe kandidat BGS-a. Zanimljivo je da na toj izbornoj listi nema nijednog predloženog kandidata iz Novog Sada.

    Poslednje prijavljena lista, „Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM)“, čiji su predstavnici podneli potpise podrške za kandidaturu pet minuta pre isteka roka, naći će se na devetom mestu glasačkog listića za pokrajinske izbore.

    Prvi na listi je teolog iz Subotice Hasan Skorupan, kandidat SPP-a, drugi je preduzetnik iz Pančeva Milanko Andrejić, kandidat DPM-a, a na trećem mestu kandidatske liste je menadžer iz Novog Sada Miroslav Hočak, kandidat SPP-a. Najviše od 40 predloženih kandidata na toj listi kandidati su DPM-a, a i za tu listu neće biti primenjivan izborni cenzusni prag od tri odsto već pravo prirodnog cenzusa koji pripada strankama nacionalnih manjina.

    Na predstojećim izborima za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine nastupiće devet izbornih lista, jer su u samom finišu roka za predaju Pokrajinskoj izbornoj komisiji predate još tri izborne liste: „Metla 2020“, „Čedomir Jovanović – Koalicija za mir (Bošnjačka građanska stranka – Stranka Crnogoraca)“ i „Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM)“, koje su i proglašene redosledom prijavljivanja.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina

    Izabrana nova Vlada AP Vojvodine

    Na sednici Skupštine Vojvodine, Maja Gojković izabrana je za predsednicu pokrajinske vlade, koja će imati četiri potpredsednika i 12 […]