• Slovaci iz Banata poveli u trci za nacionalni savet

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Preliminarni rezultati RIK-a govore da je na ovim izborima najviše glasova, među tri izborne liste, osvojila lista „I nasleđe i budućnost – Slovaci”, koja je okupila kandidate iz Kovačice, Padine, Pančeva.

    Slovaci iz Banata poveli su minule nedelje u izbornoj trci za članove nacionalnog saveta te manjine u Republici Srbiji. Oni bi mogli preuzeti kormilo od svojih sunarodnika Bačvana iz Novog Sada i okoline, grada u kome je sedište tog nacionalnog saveta.

    Preliminarni rezultati RIK-a govore da je na ovim izborima, održanim 13. novembra, najviše glasova, među tri izborne liste, osvojila lista „I nasleđe i budućnost – Slovaci”, koja je okupila kandidate iz Kovačice, Padine, Pančeva i drugih banatskih naselja.
    Predvođeni Dušankom Petrak iz Kovačice, pedagogom i direktorkom Centra za socijalni rad u ovoj opštini, osvojili su 6.359 glasova ili 42,45 odsto od broja birača koji su glasali na ovim izborima.

    Drugo mesto je zauzela „Matica slovačka” sa 5.663 glasa, što je 37,8 odsto od onih koji su glasali. Na čelu liste je sveštenik iz Novog Sada Branislav Kulik, a odmah iza njega stoji kao kandidatkinja za novi sastav saveta – pedijatar Tatiana Vujačić iz Bačkog Petrovca, sadašnja predsednica Nacionalnog saveta Slovaka.

    Treće mesto je pripalo, po prvim rezultatima RIK-a, listi „Slovaci zajedno” sa 2.771 glasom, što je 18,1 procenat od birača koji su glasali u slovačkoj zajednici u nedelju. Iza ove liste stoji reditelj Aleksandar Bako iz Stare Pazove, ali i ekonomista-informatičar Pavel Surovi, direktor Kulturnog centra u Kisaču. Surovi je i pokrajinski poslanik iz grupe SNS-a, a široj javnosti je poznat po etno-modnim fotografijama kojima promoviše slovačku kulturu.
    U slovačkoj zajednici je priliku da glasa na ovim izborima imalo 26.322 birača, koliko ih je upisano u poseban birački spisak te manjine, a glasalo ih je 14.981, dok je važećih listića bilo 14.733.

    Dušanka Petrak sa „pobedničke liste” ne veruje da će se konačni podaci u odnosu na preliminarne bitnije promeniti i očekuje značajnije učešće ljudi iz Banata, za koji kaže da je do sada bio skrajnut, u odlučivanju oko slovačkih manjinskih pitanja.

    „Preliminarni rezultati dolaze sa oko 98 odsto obrađenih biračkih mesta. Čisto sumnjam da preostalih dva odsto može nešto bitnije da promeni. U svakom slučaju, drago nam je što je naša lista dobila toliko glasova. Samim tim će i više kandidata s naše liste biti članovi saveta. Time očekujemo i da će naši kandidati iz Banata – devet naselja gde u većem broju žive Slovaci, biti u četiri odbora koje osniva Nacionalni savet, a to su odbori za kulturu, obrazovanje, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma. To znači i naše veće učešće u odlučivanju o finansiranju različitih kulturnih manifestacija i programa. Do sad smo se osećali skrajnuti, Banat je bio po strani. Cilj je da naša deca ostanu ovde u Srbiji, ali da ne zaborave svoje poreklo”, kazala je Dušanka Petrak za „Politiku”.

    Slovaci na prostorima Kovačice žive, kako je navela, 220 godina, a za dve godine ovaj jubilej obeležiće i Padina. Zajednica govori svojim, slovačkim, jezikom, kojim se služi i u školi, kao i u nastavi jednog odeljenja u kovačičkoj gimnaziji.

    „Želimo da sačuvamo naš nacionalni identitet. Ali da ne budemo pogrešno shvaćeni, to se ne odnosi samo na južni Banat, jer mi smo tu za sve Slovake u Vojvodini”, kaže Petrak, prva kandidatkinja sa liste „I nasleđe i budućnost – Slovaci”.
    U Nacionalnom savetu Slovaka u Novom Sadu, čija je predsednica Tatiana Vujačić sa drugoplasirane liste, nisu odgovorili na poziv iz „Politike” u vezi sa minulim izborima za novi saziv ovog tela. U sedištu saveta nam je rečeno da predsednica odsutna.

    Preliminarni rezultati RIK-a govore da je na ovim izborima najviše glasova, među tri izborne liste, osvojila lista „I nasleđe i budućnost – Slovaci”, koja je okupila kandidate iz Kovačice, Padine, Pančeva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina