Foto. Mreža 21
Vojvodina

Top pet turističkih destinacija u Vojvodini

Izvor: 
Dnevnik Sub, 21/01/2023 - 17:55Izbor nije bilo lak, jer puno je toga u što u Vojvodini treba videti i doživeti, a kriterijum je bio da osim prirodnih lepota bude i kulturno-istorijskih znamenitosti, zanimljivih manifestacija i ostalih sadržaja koji privlače pažnju turista da natenane uživaju u svemu što ona pruža.

Fruška gora (sa Novim Sadom i Karlovcima)

Vikendom je Fruška omiljeno mesto kada prosto vri od ljudi koji pešače njenim stazama kroz šumu do vidikovca ili nekog manastira, kojih ima 17. Na ovoj planini leti može i da se kupa u njenim jezerima. Blizina Novog Sada i Sremskih Karlovaca sa svim čarolijama koje ova dva mesta imaju, čine da je pet dana malo za sve što ovaj kraj nudi. Kada ste u Karlovcima svratite do neke vinarije i probajte fino fruškogorsko vino – znaćete zašto je onomad bilo cenjeno na bečkom dvoru.

Prošetajte se do Dunava probajte kakva se ovde riblja čorba kuva, a ako se zaželite slatkiša – kuglof je ono što neizostavno morate da probate. Potom svratite do Petrovaradinske tvrđave, pogledajte Novi Sad sa sremske strane, obiđite Muzej Novog Sada – tu je uvek neka zanimljiva postavka, a zatim se spustite kroz kapiju Ludviga Badenskog do Podgrađa, ili kako ga Novosađani zovu Gradića, obiđite crkvu Svetog Jurja i ulice sa kućama u baroknom stilu. Kada preko Varadinske duge pređete u Novi Sad tu vas tek čeka sto izazova – nemojte im odolevati, prepustite se i uživajte u čarima koje ovaj grad pruža.

Palićko jezero (Subotica i okolina)

Sever Bačke mnoge očara zbog specifične arhitekture u stilu secesije koja preovladava među starim vilama na Paliću, ali i u Subotici. Palić je početkom HH veka bio mondensko mesto u rangu Opatije, pa su zdanja koje možete videti u blizini jezera veoma reprezentativna. Dobri restorani, vinarije i salaši sa  domaćom, vojvođanskom, kuhinjim u njegovoj okolini možda će uticati da vam se struk proširi za koji centimetar, ali nemojte se ustezati zbog toga – uživajte, a o dijeti mislite posle.

Posetite Suboticu i uživajte u zanimljivim postavkama njenih muzeja i galerija. Obiđite obavezno s vodičem njen biser – Gradsku kuću (raspitajte se kada vodička služba radi). Prošetajte se i do Sinagoge, koja je skoro obnovljena i zasijala ponovo u starom sjaju. Kada se uželite malo relaksa provozajte se do Pačira i opustite se u jezeru tople lekovite vode roza boje! Ukoliko volite konje obavezno svratite i do ergele Zobnatica i provedite popodne u društvu ovih plemenitih životinja.

Zagajička brda (Vršac i okolina)

Kada se nađete u Banatu nemojte se sekirati ako vam vetar pokvari frizuru, nego uživajte u čistom vazduhu i lepotama koje ovde ravnica pruža. Deliblatska peščara je jedna od poslednjih pustinja u Evropi i najvećih kontinentalnih peščara, a izlet na Zagajička brda ostavlja bez daha posetioce sa svojim peščanim dinama.

Obavezno posetite i Vršac, grad u kojem je živeo naš čuveni komediograf Jovan Sterija Popović, koji odiše sjajem dobrodržećeg starog gospodina. Osim Sterijine kuće pretvorene u muzej vredno je posetiti i gradski muzej Konkordija, Vladičanski dvor, Apoteku na stepeništu... Obavezno idite na Vršački breg koji je u stvari planina sa najvišim vrhom u Vojvodini i do Vršačke kule, simbola ne samo grada već i cele okoline. Od celog utvrđenja najočuvanija je Donžon kula, visine 20 m, koja je danas u potpunosti restaurirana. Poseta vinskom selu Gudurica i njegovim vinarijama prosto se podrazumeva.

Sombor sa okolinom

Pesma kaže „u tem Somboru svega na volju“ – i zaista je istinita. U lepoj varoši na zapadu Bačke zaista može da se uživa. Sombor spada u gradove sa najviše zelenila i to ćete primetiti na svakom koraku kada se budete šetali njegovim centrom. Obavezno posetite Gradski muzej, Istorijski arhiv i galerije, ali odvojite i jedno veče za posetu somborskom Narodnom pozorištu, jer ćete uživati u nekoj od predstava ove odlične pozorišne kuće. Odmorite se na nekoj čardi na Bezdanu ili na nekom od salaša u okolini Sombora ili u lekovitim vodama Banje Junaković. Ukoliko volite da pecate i da se vozite čamcem, Gornje Podunavlje i mreža kanala će biti pravo mesto za vas.

Carska bara (Zrenjanin i okolina)

Na samo 14 km od Zrenjanina se nalazi Carska bara, specijalni rezervat prirode I kategorije. Ovaj prostor karakterišu meandri Starog Begeja koji se sužavaju i bare. Po svojoj vrednosti i lepoti izdvaja se beli lokvanj koji je strogo zaštićena vrsta, zato je najlepše posetiti je kada su lokvanji u cvatu. Leto je i pravo vreme kada možete da plivate na Peskari – jezeru u blizini Zrenjanina. Vredi posetiti i kaštel Ečka, najočuvaniji dvorac u Vojvodini, koji je sada hotel sa restoranom i divnim parkom. Ne zaboravite da posetite i grad sa najviše mostova – Zrenjanin.

Jedan od njegovih simbola – Bečkerečka ćuprija preko koje su gazili „četir' konja debela“ je nažalost demontirana, zbog regulisanja toka Begeja. Svega nekoliko elemenata – fijala (ukrasi na vrhovima čeličnih stubova) je ostalo kao spomen na šetalištu pored Begeja. Obiđite i zanimljiv Muzej piva koji se nalazi na tom šetalištu, neka to bude samo dobar uvod u manifestaciju „Dani piva“. Kao što vidite naša Vojvodina ima šta da ponudi!
MarketingNajnovije vesti