Foto: Pxfuel
Vojvodina

Veterinari upozoravaju uzgajivače živine na oprez zbog pojave ptičjeg gripa

Izvor: 
RTS Pon, 18/10/2021 - 09:08Posle pojave ptičjeg gripa na jugu Vojvodine stručnjaci su utvrdili da nema pojave ovog oboljenja na drugim lokalitetima. Veterinari upozoravaju da oni koji drže živinu u narednih mesec dana moraju poštovati mere predostrožnosti. Ovo važi za sve uzgajivače u Vojvodini.

Proizvođači su upozoreni da pojačaju higijenske mere u svojim objektima kao i monitoring svojih jata, naročito uzgajivačnice blizu velikih vodenih površina jer je to i mesto okupljanje divljači.

Potrebno je da prođe 21 dan bez registrovanja uginuća ptica od ove bolesti kako bi se reklo da je kontrola epidemija potpuna.

Odgaivačima je indikativno uginuće labuda zato što su fiziološki najsličniji živini.

Dr Tamaš Petrović iz Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada prirodni domaćin su pre svega divlje patke i kod njih se virus umnožava bez ozbiljnijih oštećenja.

"One izlučuju taj virus i inficiraju druge ptice kao što su labudovi, koji jesu osetljiviji. Labudovi izlučuju virus u vodu i mogu da inficiraju ptice koje su u kontaktu sa njima, samim tim i domaću živinu", naveo je Petrović.

Prema njegovim rečima, treba zatvarati živinu da ne dođe u kontakt sa zaraženim pticama. 
MarketingNajnovije vesti