• Više od 300 kilograma smuđa uginulo u Krivaji, nisu imali dovoljno kiseonika

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Više od 300 kilograma smuđa, najosetljivije vrste ribe, uginulo je u reci Krivaji, na dva kilometra od ušća reke u kanal Dunav-Tisa-Dunav.

    Kako se navodi u saopštenju Voda Vojvodine, odmah po prijavi građana, zajedno sa nadležnim inspekcijskim službama, izašli su na teren i uzorkovali vodu, te su uzorci odneti na analizu u akreditovanu laboratoriju Departmana za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

    Ribočuvarska služba je, uz prisustvo inspektora za ribarstvo, pokupila svu uginulu ribu koja je odnesena u kafileriju za spaljivanje.

    Rezultati su pokazali da nije bilo hemijskog zagađenja voda, već je uginuće uzrokovano, pre svega, izuzetno niskom količinom kiseonika u vodi, a zatim i nepovoljnim vremenskim uslovima, odnosno izuzetno visokom temperaturom vode i vazduha.

    U Vodama Vojvodine dodaju da su preduzete sve neophodne mere, kojima će biti obezbeđen dovoljan protok sveže vode u kanal, a ujedno i porast sadržaja kiseonika u vodi. Međutim, u pitanju je samo privremeno rešenje zato što ustava u Feketiću ne može da bude dugo otvorena, jer to može da dovede u pitanje navodnjavanje poljoprivrednih imanja uzvodno od ustave.

    „Zahvaljujući razumevanju Vlade Republike Srbije koja će preko Abu Dabi fonda obezbediti dodatna sredstva, JVP Vode Vojvodine će ove godine ući u rešavanje ovog višedecenijskog problema. Ukoliko radovi budu tekli predviđenom dinamikom, očekujemo da će do leta sledeće godine ovaj projekat biti završen. Investiciono rešenje se ogleda u izgradnji brane i crpne stanice čime bi se spojila reka Krivaja sa kanalom DTD i kako bi se upumpavanjem vode iz kanala u Krivaju rešio nivo vode tokom letnjeg perioda. Izgradnjom ovog sistema obezbedilo bi se navodnjavanje ukupne površine od oko 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a održavanjem nivoa vode iznad biološkog minimuma doći će do očuvanja ribljeg fonda na ovom lokalitetu“, zaključuju u Vodama Vojvodine.

     

    Više od 300 kilograma smuđa, najosetljivije vrste ribe, uginulo je u reci Krivaji, na dva kilometra od ušća reke u kanal Dunav-Tisa-Dunav.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina