Foto: Vode Vojvodine
Vojvodina

Za uređenje kanalske mreže u Vojvodini dodatnih 600 miliona dinara, radova će biti i u Pančevu

Izvor: 
021 Uto, 07/09/2021 - 16:07


U uređenje kanalske mreže u Vojvodini ove godine biće uloženo dodatnih 600 miliona dinara, saopštilo je JVP "Vode Vojvodine", prenosi 021.rs. Ulaganja su planirana u 31 lokalnoj samoupravi, među kojima je i Pančevo.

Ova sredstva obezbeđena su kroz Program sufinansiranja radova u kom učestvuju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, JVP "Vode Vojvodine" i lokalne samouprave.

Za sada je predviđeno ulaganje u 31 lokalnu samoupravu.

Potpisani su ugovori sa 26 opština, a u narednom periodu, kada se završi postupak javne nabavke, biće potpisani ugovori za još pet opština.

Na teritoriji Banata osim u Pančevu, radovi će uslediti u Vršcu, Plandištu, Alibunaru, Kovačici, Kovinu, Beloj Crkvi, Novom Kneževcu, Čoki, Kikindi, Novom Bečeju, Zrenjaninu, Sečnju i Novoj Crnji.

Na teritoriji Bačke radovi na uređenju kanalske mreže izvodiće se u Apatinu, Somboru, Vrbasu, Kuli, Srbobranu, Baču, Bačkom Petrovcu, Bačkoj Palanci, Bačkoj Topoli, Kanjiži, Adi, Titelu, Temerinu, Žablju i Novom Sadu.

U Sremu će se uređivati kanalska mreža u opštinama Sremska Mitrovica i Šid.

Radovi bi trebalo da počnu tokom septembra, prema prioritetima koje su definisale opštine.

"Ovo su dodatna sredstva za radove kojima se poboljšava funkcionalnost sistema za odvodnjavanje i sprečava zadržavanje vode na poljoprivrednom zemljištu, što je od izuzetne važnosti za uspešne prinose", navodi se u saopštenju.

JVP "Vode Vojvodine" stara se o gotovo 22.000 kilometara meliorativnih kanala, koji sa crpnim stanicama, ustavama i drugim hidrotehničkim objektima čine sisteme za odvodnjavanje u pokrajini.

U zavisnosti od količine padavina, gustine kanalske mreže, te sastava i načina obrade zemljišta, suvišna voda sa njiva najpre stiže do manjih kanala, zatim i do većih, pa do crpnih stanica, Hidrosistema DTD i velikih vodotoka koji su glavni odvodnici.

Upravo zbog toga, za Vojvodinu je presudno održavanje kanalske mreže koja utiče ne samo na privredu, već i na svakodnevni život građana.

 
MarketingNajnovije vesti