Foto: pixabay
Zanimljivosti

Česi koji su uhapšeni zbog drona s natpisom "Kosovo je Srbija": Nismo huligani, išli smo na svadbu

Pančevo, Čet, 12/09/2019 - 15:49
Aleksandar Stojković


Češki državljani koji su prošle nedelje uhapšeni na Kosovu zbog sumnje da su planirali da puste dron sa natpisom "Kosovo je Srbija" tokom utakmice čeških i kosovskih fudbalera, odbacili su kao "laži" navode prištinskih medija da su huligani i dodali da nisu ni nameravali da prisustvuju utakmici već da su planirali da dostave humanitarnu pomoć jednoj porodici u Metohiji i prisustvuju venčanju na koje su pozvani.
 
Oni su naveli da nisu ni nameravali da prisustvuju utakmici već da su planirali da dostave humanitarnu pomoć jednoj porodici na Kosovu i Metohiji i prisustvuju venčanju na koje su pozvani.
 
Kako je preneo portal Kossev, osmoro Čeha, članova Evropskog fronta solidarnosti za Kosovo, navelo je da se godinama bave humanitarnim radom na Kosovu i Metohiji i da su uoči hapšenja boravili na tom prostoru nedelju dana, tokom kojih su obišli pet škola čijim su učenicima predali školske pribore, kao i četiri porodice kojima su podelili pomoć u vidu drva za ogrev, garderobe i igračaka.
 
"Dron, koji je bio kod nas je bio suviše mali i zastareo da bi mogao da nosi zastavu ili transparent. Nosili smo ga da bismo snimali iz ptičje perspektive manastire i prirodu, snimke smo hteli da iskoristimo u našoj reportaži. Nismo imali nikakve baklje, pirotehniku, niti slične stvari. Nismo čak ni imali u planu da idemo za Prištinu. Tog dana kada se igrala utakmica, mi smo planirali da dostavimo pomoć siromašnim porodicama u Metohiji i da odemo na jedno venčanje, na koje smo bili pozvani", naveli su iz te organizacije.
 
Potvrdili su da ih je patrola policije zaustavila kada su se vraćali iz posete školi u Štrpcu, kao i da su ih "pretresli i ispratili do policijske stanice u Uroševcu".
 
"Tu smo na saslušanju objasnili čime se bavimo i došlo je do razjašnjenja situacije. Policajci su prema nama bili sve vreme veoma fini i ljubazni. Posle saslušanja smo čekali odluku nadležnih organa. Pustili su nas u 2 sata noću, a sledećeg dana smo morali da platimo kaznu, 100 evra po osobi, jer se nismo prijavili da boravimo na teritoriji Kosova. Nakon toga su nam vratili naše stvari i dokumenta a mi smo potom krenuli nazad za Češku", kazali su češki humanitarci.
 
Kosovska policija saopštila je da je prošlog petka oko 20 časova na putu Štrpce - Prevalac uhapsila osam čeških državljana, a da je u vozilu koje su koristili pronađena zastava sa natpisom "Nema predaje", plakat sa natpisom "Kosovo je Srbsko" kao i šest noževa, dva radija, gvozdena palica i dron.MarketingNajnovije vesti