google Foto: pixabay
Zanimljivosti

Nekoliko načina da smanjite količinu podataka koje Google prikuplja o vama

Izvor: 
Tportal Uto, 15/01/2019 - 09:32

Ukoliko želite da živite u digitalnom svetu, teško da možete da zaobiđete Google. Ovaj pretraživač sakuplja mnoge podatke o vama i vašim navikama na internetu, ali postoji nekoliko trikova kojima možete da ograničite gde će vas pratiti i koje će sve informacije o vama moći da prikuplja, odnosno šta ćete od njega moći da sakrijete.

Google Maps 
 
Na primer, kada god koristite Google Maps kako biste pronašli lokaciju ili put do odredišta u Google-u čuvaju podatke o tome gde ste bili, kako bi ih posle koristili da unaprede svoje usluge i prikažu vam relevantne oglase. 
 
Na raspolaganju su vam tri opcije pomoću kojih možete da odredite koliko podataka o vama prikupljaju u Google-u. To ćete uraditi tako što ćete otići u "Location History". Ako isključite ovu opciju izgubićete mogućnost naknadnog pregleda mesta koja ste posetili i ruta kojima ste putovali. Mimo toga, nećete ni primetiti da je neaktivna. 
 
Location - ova opcija je hiperveza na opcije GPS-a u vašem smartfonu. Ako je isključite Google Maps neće imati pristup podacima o vašoj trenutnoj lokaciji. Možete čak i da uskratite dozvolu pristupa baš toj aplikaciji kako vas ne bi špijunirala u pozadini. 
 
Web and App Activity – ako isključite ovu opciju onda ćete onemogućiti Google-u skladištenje svih vaših aktivnosti u bilo koji Googleov proizvod ili uslugu. Ona takođe omogućava deljenje podataka o vašoj lokaciji među Googleovim aplikacijama. 
 
Sve tri opcije ćete naći u aplikaciji Google Maps ako otvorite opciju s navigacijom i kliknete na - Settings pa Personal Content i zatim App History and Location Settings. Na istoj stranici ćete naći hiperveze potrebne kako biste obrisali postojeće podatke o lokaciji. Potražite Delete all Location History i Delete Location History Range. 
 
Ako koristite pametni telefon s operativnim sistemom, Android Google ne treba aplikaciju Maps kako bi mogao da vas prati.
 MarketingNajnovije vesti