Virtualni susret printscreen
Zanimljivosti

Susret majke i preminule ćerke putem virtuelne realnosti

Izvor: 
Socialemotion/Futurism Sub, 15/02/2020 - 21:17

Da li biste poželeli da ponovo vidite umrlu voljenu osobu, barem u virtuelnom svetu?

Sedmogodišnja ćerka Jang Ji-sung, Naieon umrla je od neizlečive bolesti. Tri godine kasnije, južnokorejska majka ponovno se spojila sa Naieonom u virtuelnom svetu stvorenom za televizijski dokumentarac. U četvrtak, 6. februara je korporacija Munhva Broadcasting na svojoj Youtube stranici podelila snimak iz posebnog dokumentarca, pod nazivom „Sreo sam te”, sa snimcima između „stvarnog sveta” i virtuelnog.

U prvom trenutku Jang je stajala ispred ispred masivnog zelenog ekrana dok nosi VR slušalice i neku vrstu haptičkih rukavica. Na kraju ona i njena ćerka razgovaraju, drže se za ruke, čak imaju i rođendansku zabavu uz tortu sa svećicama.

Ponovni susret u virtuelnoj realnosti, kao što se može očekivati je izuzetno emotivan. Čini se da Jang počinje da plače onog trenutka kada vidi virtuelnu Naieon, dok ostatak porodice – Naieonin otac, brat i sestra – posmatraju skeptično, ali sa ponekom suzom.

„Možda je to pravi raj”, rekla je Jang o ponovnom okupljanju u virtuelnoj relanosti, prenosi Aju Business Daily.

„Srela sam Naieon, koja mi se obratila s osmehom vrlo kratko, ali to je vrlo srećno vreme. Mislim da sam odsanjala san koji sam oduvek želela.”

Prema Aju Business Daily, produkcijski tim je proveo osam meseci na ovom projektu. Oni su dizajnirali virtualni park koji su majka i kćer posetile u stvarnom svetu, te su koristili tehnologiju snimanja pokreta kako bi zabeležili pokrete dečjeg glumca koje bi kasnije mogli da koriste kao model za virtualnu Naieon.

Postupak nije jednostavan, a krajnji proizvod možda nije savršen, ali sada imamo tehnologiju da „oživimo” umrle u virtuelnoj realnosti, dovoljno ubedljivo da njihovi bližnji zaplaču. Implikacije toga je nemoguće predvideti.

 

Ceo tekst pročitajte na sajtu socialemotion.
MarketingNajnovije vesti