Pixabay
Zanimljivosti

TV serije se bindžuju, vesti dumskroluju

Izvor: 
Politika Sre, 24/05/2023 - 17:09Ako najveći deo dana provodite uz uređaje povezane na internet ili ako samo želite bolje da razumete generaciju zumera, od pomoći vam može biti leksikon digitalne tehnologije.

Digitalna tehnologija i njen razvoj redefinisali su svet na mnogo više načina nego što se to na prvi pogled može videti. Stikeri, gifovi, emotikoni i mimovi postepeno su zamenili grimase, ton glasa i položaj tela, a u leksikon su ušli pojmovi poput marketplejsa, digitalnog detoksa i digitalnih nomada.

Nedavno je, u okviru istraživanja „Nove digitalne navike”, objavljen „Digitalni leksikon”. Uradila ga je kompanija „Viza” s ciljem da pomogne ljudima da se bolje snalaze pri susretu s tehnologijom.

1. Dumskroling

Sigurno često uhvatite sebe u tome da nesvesno prelazite iz aplikacije u aplikaciju, analizirajući sve što je objavljeno tog dana. Ovu radnju koja nam je danas postala refleksna, poput treptanja ili disanja, nazivamo dumskrolingom. Stanje stalnog istraživanja, to jest skrolovanja društvenim mrežama u potrazi za najnovijim vestima. Skovana 2018. godine na mreži „Tviter”, fraza je postala popularnija nakon početka pandemije virusa korona u martu i aprilu 2020. godine.

2. Marketplejs

Marketplejs je virtuelna pijaca ili onlajn tržni centar gde pojedinci ili preduzeća kupuju ili prodaju robu i usluge. Termin je doživeo pravi bum 2020. godine, kada počinje s radom nekoliko velikih platformi. Na tom mestu danas možete pronaći šta god poželite, od igre do lokomotive, a platiti na način koji je jednostavan, brz i siguran. Najbolje od svega je što geografske razdaljine više nisu prepreka – možete kupovati od prodavaca koji se nalaze na drugom kraju vaše zemlje ili čak na drugom kraju sveta.

3. Digitalni detoks

Činjenica je da najveći deo dana provodimo uz naše uređaje povezane na internet. S njima se budimo i ležemo, komuniciramo i radimo. Jasno je da ne možemo zamisliti svakodnevicu bez notifikacija i alarma. Tako se javlja i pojam digitalni detoks koji podrazumeva određeni vremenski period proveden bez pametnih telefona, računara i televizije, ali i distanciranje od interneta i društvenih mreža. Isključivanje distrakcija, koje stvaraju brojne platforme i obaveštenja, nekad su odlična prilika da se posvetimo prijateljima, porodici i bar na neko vreme ne pogledamo u telefon.

4. Digitalni nomadi

Termin digitalni nomadi opisuje mobilne profesionalce koji obavljaju posao na daljinu s bilo kog mesta u svetu, koristeći digitalne tehnologije. Donedavno, to su uglavnom bili samo jutjuberi, blogeri, kopirajteri, a danas su digitalni nomadi zaposleni u gotovo svim poslovima. Nove tehnologije stvorile su priliku da se posao razvija gde god da se nalazite i zato sve više pojedinaca započinje karijeru u pokretu.

5. Bindžovanje

U korenu ove strane reči je pojam binge – što znači preterivanje. Drugim rečima, maratonsko gledanje više epizoda neke serije bez pauze postao je trend širenjem brojnih striming servisa koji nude svestranu ponudu sadržaja za praćenje kad god i gde god poželimo.

 
MarketingNajnovije vesti