Ana Banko printscreen (RTS)
Život

Banko: Epidemija će dugo trajati, novi sojevi probijaju zaštitu

Izvor: 
RTS Ned, 19/09/2021 - 10:54














Virusološkinja Ana Banko jutros je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da su istraživanja pokazala da imunitet vakcinisanih a i onih koji su preležali virus opada nakon šest meseci.

„Studije iz Izraela pokazale su da imunitet šest meseci nakon vakcinacije pada na onaj imunitet koji mi stičemo samo prvom dozom ili šest meseci nakon preležane infekcije, ali su takođe pokazale i da dve do tri nedelje nakon treće buster doze počinje nagli pad broja novozaraženih. Dakle, oni su dokazali da imunitet ne traje dugo, ali su isto tako dokazali, naročito u populaciji nakon 50 godina da je buster doza neophodna kako bi se kriva zapravo spustila“, objasnila je Banko, gostujući na RTS-u.

Ona je istakla da to što imunitet ne traje dugo, ipak ne sme i ne treba da nas obeshrabri i da mi moramo da radimo na tome da povećamo obuhvat vakcinacije.

„Nekoliko ključnih razloga je za porast broja obolelih u Srbiji i zašto opet imamo talase. Vakcinacija kao takva ne sme da nas obeshrabri jer činjenica jeste da obuhvat vakcinacije mora da bude mnogo veći jer imunitet nakon preležane koronavirusne infekcije nije dugotrajan i to je u stvari najveći problem zašto i oni koji su prirodno preležali infekciju ponovo je dobijaju, a to se ovde dešava i sa vakcinisanim“, rekla je Banko.

Drugi razlog zašto u Srbiji imamo porast broja obolelih, kako je navela gošća Jutarnjeg dnevnika, jeste taj što se virus menja i u ovom trenutku delta soj, koji je dominantan, probija taj imunitet.

„To znači da će oni koji su vakcinisani i oni koji su prirodno preležali infekciju moći da se zaraze. Oni neće teško oboleti ako još uvek imaju imunitet, ali će biti dalji prenosioci. Vakcinisana osoba će dalje prenositi virus zbog čega je ovo jedan nezaustavljiv proces u ovom trenutku. I nama nije više cilj vakcinacijom da potpuno eliminišemo virus već nam je cilj da ne dolazi do teških kliničkih slika i fatalnih smrtnih ishoda“, objasnila je Banko.

 

 







Marketing



Najnovije vesti