• Bezbedno kupanje i boravak pored vode – kako da zaštitite vaše dete

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Boravak pored vode pričinjava veliko zadovoljstvo i deci i odraslima, naročito u  vrelim letnjim mesecima kada temperature dostižu svoj maksimum. Međutim, ovaj vid zabave nosi sa sobom i brojne rizike, a najveći od njih je rizik od utapanja. Brojne statistike pokazuju da utapanje predstavlja vodeći uzrok smrti dece do 5 godina starosti i jedan od osnovnih uzroka smrti u svim ostalim uzrasnim grupama dece.

    Da bi se dete utopilo dubina vode ne mora da bude velika – bebe i mala deca mogu da se utope i u vodi dubokoj svega nekoliko centimetara!

    Dok se mala deca najčešće utapaju u veštačkim  rezervoarma vode poput kade ili bazena, starija deca se češće utapaju u prirodnim, tzv. otvorenim vodama (rekama, jezerima, morima i sl.), a sa uzrastom raste i rizik od ovakvih utapanja. Jedan desetogodišnjak ima tri puta veću šansu da se utopi u otvorenoj vodi nego u bazenu.

    Posebno zabrinjava činjenica da deca tokom utapanja uglavnom ne viču i ne mašu rukama kako bi dozvala pomoć  – oni samo nestanu ispod površine, tako da često roditelj ili staratelj ni ne primeti da se sa detetom nešto dešava, sve dok ne bude prekasno. Istraživanja pokazuju da je u preko 80% slučajeva utapanja, u okolini deteta bio neko od odraslih, ali da je njihova pažnja bila usmerena na drugu stranu!

    Ukoliko se pridržavate nekih veoma jednostavnih saveta možete mnogo doprineti bezbednosti vaše dece i svesti njihov rizik od utapanja  na minimum.

    1. Učinite vaš dom i dvorište bezbednim

    Ogradite bazene i druge vodene površine u Vašem dvorištu! Bazene, fontane , bunare i sl. u dvorištima je potrebno ograditi zaštitnom ogradom, kako deca ne bi mogla da im priđu bez nadzora.

    Toaleti, burad, kante, korita, kofe – u sve njih  mala deca mogu lako upasti, te je potrebno da ih ne držite ispunjene vodom ili dostupne deci.

    Obezbedite Vaše dvorište tako da ga deca ne mogu samovoljno napustiti. Deca mogu preći na ulicu ili u susedna dvorišta, gde je moguć susret sa neobezbeđenim kanalima, bazenima i drugim vodenim površinama.

    Kade su posebno opasna mesta za malu decu!

     Vaše prisustvo je obavezno sve vreme kupanja deteta u kadi – ne dozvolite da dete bude u kadi bez nadzora odraslih, čak ni u društvu starije dece!

    Ne ostavljajte vodu u kadi nakon kupanja!

    Zapamtite- Deca do godinu dana starosti se najčešće utapaju u kadi ili koritu.

    2. Saveti za bezbedno kupanje i boravak deteta pored vode

    Decu nikada nemojte ostavljati bez nadzora u blizini vode!  

    Budite na oprezu u kada su deca u blizini vode i sve vreme pažljivo pratite njihovo ponašanje. Dok su deca u vodi ili pored nje, oni koji ih čuvaju trebalo bi da se suzdrže od svega što im odvlači pažnju – dremanja, sportskih i društvenih igara, korišćenja telefona, čitanja knjiga i sl.

    Zapamtite: Deca mlađa od 8 godina, iako mogu razumeti roditeljske savete o bezbednosti, ona će ih u žaru igre najverovatnije zaboraviti!

    Nikada ne zadužujte stariju decu da čuvaju mlađu tokom kupanja, plivanja ili igre u blizini vode!

    Ma koliko da je vaše starije dete odgovorno,  pažnja u dečijem i adolescentskom uzrastu je veoma aktivna i lako se može usmeriti na bilo koju drugu stvar koja im se u trenutku učini zanimljivom. U bizini vode neophodno je prisustvo i nadzor roditelja ili drugih odraslih  osoba odgovornih za decu.

    Dete koje ne zna da pliva i u plićaku treba da nosi kolut, mišiće ili pojas na naduvavanje, u skladu sa svojim uzrastom! Samo je trenutak dovoljan da se dete saplete i upadne u vodu ili odluta u dubinu.

    Ukoliko je dete u vodi, postarajte se da dete mlađeg uzrasta uvek bude u blizini odrasle osobe, bukvalno «na dohvat ruke». Stariju decu (adolescente) naučite da nikada ne plivaju sami ili sa mlađom braćom i sestrama, već u društvu starijih ili odraslih osoba.

    Naučite dete da pliva.

    Već u uzrastu od 4-5 godina  deca  bi trebalo da  počnu sa obukom iz plivanja,  ali  treba imati u vidu da je svako dete različito,  ne  treba ga prisiljavati već početi sa časovima plivanja onda  kada ono bude spremno- kako se ne bi stvorio dodatni otpor prema vodi. Zapamtite – to što dete zna da pliva ne znači da treba da ga ostavite bez nadzora. Budite uvek uz dete, pa čak i  ako je odličan plivač! 

    Upozorite decu  da  boravak u otvorenoj vodi (reke, jezera, mora) nije isti kao boravak i plivanje u bazenu!

    Deca moraju da budu svesna da površina ovih voda može biti nemirna, da postoje različite rečne i morske struje koje ih za čas  mogu povući  u dubinu ili daleko od obale, da se vremenski uslovi mogu promeniti i sl.

    Potrudite se  da unapredite vašu veštinu plivanja, kao i da naučite osnove pružanja prve pomoći, pre svega osnovne postupke oživljavanja (kardiopulmonalne reanimacije).

    Bilo bi veoma dobro poznavati ove veštine koje vašem detetu mogu spasiti život.

    Skokovi u vodu predstavljaju  posebnu opasnost!

    Naučite decu da ne skaču u vodu nepoznate dubine. Skakanje u plitku vodu, ili udarac o ivicu bazena prilikom skoka predstavljaju česte uzroke povreda kičme, a mogu dovesti i do utapanja.

    Naučite decu da prvo uvek pažljivo provere dubinu vode u koju žele da skoče, kao i da prvi put uvek skaču na noge.

    3. Saveti za bezbednost dece na plovilima

    S obzirom da je poslednjih godina broj i raznovrsnost plovila sve veći, a da na nekima od njih deca, pre svega adolescenti, često borave i sami (različiti vodeni skuteri, daske za jedrenje, pedaline i sl.) veći je i rizik od nastanke nezgoda i posledičnog utapanja dece.

    Kako bi boravak vašeg deteta na plovilu bio što bezbedniji, postarajte se da na njemu deca uvek nose prsluk za spasavanje  koji je  odgovarajuće veličine.

    S obzirom da je alkohol jedan on najčešćih uzročnika nezgoda u vodenom saobraćaju, kako biste zaštitili sebe i svoje najmilije uzdržite se od konzumiranja alkohola na plovnom objektu.

    Naučite decu pravilima ponašanja na plovilu -objasnite im zašto ne bi trebalo da ruke i noge guraju van plovila ili trče po njemu.

    Pridržavanje većine navednih saveta ne zahteva puno vremena ni veštine, a može spasiti život vašem detetu!

    Boravak pored vode pričinjava veliko zadovoljstvo i deci i odraslima, naročito u  vrelim letnjim mesecima kada temperature dostižu svoj maksimum. Međutim, ovaj vid zabave nosi sa sobom i brojne rizike, a najveći od njih je rizik od utapanja. Brojne statistike pokazuju da utapanje predstavlja vodeći uzrok smrti dece do 5 godina starosti i jedan od osnovnih uzroka smrti u svim ostalim uzrasnim grupama dece.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]