Foto: pxhere
Život

Da li je slanina zdrava?

Izvor: 
eKapija/zdravoikorisno Sub, 02/10/2021 - 10:22Obožavate da jedete slaninu, ali su vas razne tvrdnje doktora o tome kako je ona nezdrava i kako goji, pomalo udaljile od ove namirnice? Bez brige, jer nije tako. Evo i razloga i zašto bi trebalo da je jedete:

 
Slanina nema ugljene hidrate i pruža dugi osećaj sitosti

Uprkos svemu, masnoća ne goji nego goje upravo ugljeni hidrati. Ishrana sa niskim delom ugljenih hidrata je itekako preporučljiva za održavanje optimalne telesne težine. Pogrešno je misliti da ugljeni hidrati daju energiju organizmu. Istina je zapravo da masnoća daje telu energiju. Slanina ima manje masti i holesterola nego neki delovi govedine i piletine. Ona ima najveći sadržaj proteina u odnosu na bilo koje meso, što je čini odličnom opcijom kada vam je potreban visok nivo proteina ili nakon vežbanja. Ona sadrži veliki deo zasićenih masti, pa ćete se i duže osećati siti nego kada zapravo jedete ugljene hidrate. Zato slobodno navalite na slaninu!

 
Slanina je odlična za mentalno zdravlje i dobra je protiv mamurluka

Meso je iznenađujuće hranljivo i dobro za mentalno zdravlje. Slanina utiče na poboljšanje raspoloženja koje je potrebno za podsticanje pozitivnih mentalnih stanja, poboljšava rapoloženje i umanjuje stres. Ništa ne može tako dobro izlečiti mamurluk kao šoljica kafe i par komadića slaninice, prenosi zdravokorisno.com.

 
Slanina je zdrava za srce

Slanina sadrži omega-3 masne kiseline, koje se nalaze i u ribama. Korist od omega masnih kiselina je smanjeni holesterol i poboljšano ukupno zdravlje srca. Hrskava slanina je "mmm" U životu nikad nije sve baš tako glatko. Ali pržena i hrskava slanina može svojim ukusom da Vas uteši i da Vas priseti svega divnog. Nema ništa lepše ako još Vaša srodna duša prži za vas slaninu. Ali, bilo kako bilo, slanina za doručak će sigurno da podigne Vaše jutarnje raspoloženje bez obzira na činjenicu kakav Vas dan očekuje. Na kraju krajeva, kakav je to život ako živimo bez ikakvog uzbuđenja.

 
Slanina je bogata je vitaminima

Iako mnogi to zaboravljaju, ona je puna B kompleks vitamina koji su itekako bitni za naš imunološki sistem ali i za opšte zdravlje. Slanina sadrži tiamin, vitamin B12, cink i selen, koji su svi vitalni nutrienti koje telo prirodno ne proizvodi. Ona zadrži više od 65% preporučenog dnevnog unosa vitamina B1, 47% vitamina b3 a 36% vitamina b12 i 16% cinka. Dakle, nema potrebe da koristite multivitamine potrebna vam je samo slanina. Vitamini B su neophodni deo borbe protiv anemije i održavanje visokih nivoa energije tokom dana. Cink i selen su vitalni antioksidanti koji su neophodni za imunološko zdravlje. Naravno, ključ za konzumiranje slanine, kako biste imali zdravstvenih koristi, je konzumiranje u razumnim količinama.

 
MarketingNajnovije vesti