• Da li previše spavanja može da bude štetno po zdravlje?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kvalitetan san ima velik uticaj na naše zdravlje i opštu dobrobit. Savremeni životni stil često nam ne omogućava da spavamo koliko bismo hteli i zato nas stručnjaci često podstiču da to nadoknadimo.

    Ali što je sa onima koji spavaju previše, pita se portal Science alert.

    „Optimalna količina sna je, čini se, čvrstih sedam sati. Za svaki sat manje postoje štetne zdravstvene posledice, ali postoje i za svaki sat više“, rekla je dr Lin Kaldvel sa odeljenja neuropsihologije Američkog mornaričkog istraživačkog centra, koja je sažela rezultate brojnih istraživanja na tu temu.

    Štetne posledice po zdravlje, rekla je, uključuju mnoge bolesti poput dijabetesa, gojaznosti i srčanih problema.

    Prekomerno spavanje, u kombinaciji sa slabom fizičkom aktivnošću, povezano je i sa povećanim mortalitetom.

    Važno je napomenuti da su svi podaci prikupljeni ovim istraživanjima opservacijski, što znači da su dobijeni promatranjem ljudi sa različitim obrascima spavanja i upoređivanjem njihovih zdravstvenih posledica.

    Istraživanjima se nije eksperimentalno produžavao san, što znači da eksperimentalnih podataka koji bi povezali prekomerno spavanje sa povećanim mortalitetom zapravo nema.

    Gde je onda veza između prekomernog sna i slabog zdravlja s obzirom na to da opservacijski podaci ukazuju na to?

    „Problem sa interpretacijom teze da je „predug san loš“ leži u tome da ne znamo zbog čega oni koji prekomerno spavaju imaju loše ishode. Možda spavaju predugo zato što imaju neki medicinski problem koji traži duži san“, izjavio je dr Džejmi Zicer, stručnjak sa Univerziteta Stenford.

    Većina lekara se slaže da bi moglo da bude i drugih faktora koji povezuju predug san sa negativnim ishodima, ali nije jasno koji su to faktori.

    „Najverovatnije je objašnjenje da postoji neko stanje bolesti koje dovodi do prekomernog spavanja, a ne obrnuto. Ali bez dokaza dobijenih eksperimentima, to je pomalo pitanje kokoške i jajeta“, tvrdi dr Vilijams Kilgor sa Univerziteta Arizona.

    Dobro je to što predug san najverovatnije sam po sebi nije štetan. Stručnjak za probleme spavanja dr. Džejms Ver sa medicinskog fakulteta „Eastern Virginia“ tvrdi da je nemoguće da se „predozirate“ spavanjem.

    Svakoj osobi treba drugačija količina sna da bi normalno funkcionisala.

    „Većini odraslih preporučujemo sedam do osam sati sna, ali sposobnost da pojedinac ostane koncentrisan i funkcionalan čitav dan, posebno nakon obroka, dobar je indikator dužine spavanja“, rekla je dr Vivijen Abed sa Univerziteta Stenforda.

    I konačno, promene u obrascu spavanja mogu da vam pomognu da otkrijete potencijalne promene vašega zdravlja.

    „Ako vam treba mnogo više od sedam sati sna za efikasno funkcionisanje ili ako vam se količina sna dramatično povećala, možda biste to trebali da kažete svom lekaru. Više sna vam samo po sebi neće naštetiti, ali možda to ukazuje na neki drugi problem“, objasnio je dr Kilgor.

     

    Kvalitetan san ima velik uticaj na naše zdravlje i opštu dobrobit. Savremeni životni stil često nam ne omogućava da spavamo koliko bismo hteli i zato nas stručnjaci često podstiču da to nadoknadimo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]