• Doktor o psorijazi: „Sve bolesti su izlečive, ali nisu svi pacijenti“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Jedna od upornih bolesti koja više utiče na psihičko stanje pacijenata, nego na fizičko je psorijaza. Dr Predrag Majcan, načelnik drmatologije Kliničko bolničkog centra Zvezdara, istakao je da je to autoimuno obolenje i da se vodi kao upala kože.

    Dr Majcan tvrdi da se lokalizacija psorijaze najčešće dešava na spoljašnjoj strani laktova i kolena, čak i na kosnatom delu glave i skalpa. Naglašava da su lokalizacije takođe moguće i bilo gde, kao i da je zbog toga nekada teško utvrditi o čemu se tačno radi.

    „Postoji forma sebopsorijaze, koja je vrlo nezgodna kada se pojavi u predelu pazduha i genitalija, pa se klinička slika pacijenta menja vremenom“, rekao je on gostujući na „TV Prva“.

    Naglašava i da ne postoje pravila kada se radi o promenama na koži, nekada se te promene mogu ispoljiti kao tačkice. Nekada je, kaže, moguće da 90 odsto kože bude prekriveno crvenilom i ranama, što, tvrdi on, može da ugrozi život pacijenta, ali da se to svakako dešava u retkim slučajevima.

    „Psorijaza je autoimuno obolenje, jedna upala kože, kada imate to na velikoj površini kože, onda gubite na taj način proteine, belančevine i dolazi do dizbalansa. Ako se zakači neka infekcija, to može da bude i fatalno po pacijenta“, upozorava doktor.

    Nasledni faktor takođe ima ulogu u obolevanju od psorijaze

    „U principu, nasleđe ima uticaja, ako su oba roditelja imala psorijazu, onda je vrlo moguće da će i neko od naslednika da je dobije. Moguće je i da nastane od stresa i lekova na bazi soli litijuma, beta blokatori su takođe okidači“, rekao je on.

    Tvrdi i da kao okidači za nastanak psorijaze mogu da budu i bakterijske i virusne infekcije koje su u tom slučaju takođe provocirajući faktor.

    „Po definiciji, mi kažemo da je psorijaza hronična bolest, kod nekih pacijenata se totalno povuče na par godina ili više meseci, ali nema pravila“, ističe on.

    Kakve su terapije?

    „Zavisi od kliničke slike i uzrasta pacijenta, čak i delova kože, ako ima naslaga onda se daju salicine kiseline, nekada kortikosteroidne kreme i preparati koji ne smeju dugo da se daju“, naglašava doktor.

    Istakao je da kada je zahvaćen veći deo kože, onda se primenjuje i fototerapija, ali daju se i lekovi. Tvrdi da se u svetu sada sve češće primenjuje i biološka terapija koja daje dobre rezultate.

    „Sve bolesti su izlečive, ali nisu svi pacijenti“, zaključio je on.

     

    Jedna od upornih bolesti koja više utiče na psihičko stanje pacijenata, nego na fizičko je psorijaza. Dr Predrag Majcan, načelnik drmatologije Kliničko bolničkog centra Zvezdara, istakao je da je to autoimuno obolenje i da se vodi kao upala kože.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]