• Drastično opala prodaja mobilnih telefona

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    U svetu je u drugom tromesečju isporučeno 316 miliona pametnih telefona ili devet odsto manje nego u istom periodu prošle godine.
     
    Razlog pada potražnje je manji raspoloživi dohodak zbog inflacije i drugih ekonomskih prepreka, navodi analitička kompanija „Canalys“.
     
    Time je u drugom tromesečju nastavljen pad isporuka pametnih telefona koji je prisutan od početka godine pa su dobavljači, kako ističu analitičari „Canalys“, zbog gomilanja zaliha prisiljeni da preispitaju svoj portfolio kako bi u drugom delu godine poboljšali rezultat.
    Ipak, uprkos ukupnom padu isporuka, istraživači napominju da je potražnja za Apple-ovim i Samsungovim pametnim telefonima i dalje velika i da su ta dva dobavljača/proizvođača i dalje na prva dva mesta po prodaji, a i među prvih pet jedini su povećali tržišni udeo.
     
    Samsung je i dalje broj jedan u svetu i nakon drugog tromesečja 2022. drži i najveći tržišni udeo po isporukama pametnih telefona, od 21 odsto, što je i povećanje sa 18 odsto iz istog tromesečja 2021. godine, dok je drugi Apple s tržišnim udelom od 17 odsto, takođe povećanim, sa prošlogodišnjih 14 odsto.
     
    Među prvih pet dobavljača još su Xiaomi, Oppo i Vivo, koji su svi ove godine ostvarili pad tržišnog udela u isporukama tih telefona, pa je tako udeo Xiaomija sa prošlogodišnjih 17 odsto pao na ovogodišnjih 14 odsto, Oppojev sa 11 na 10 odsto, a Vivov sa 10 na devet odsto.
     
    Analitičari Canalys-a to komentarišu i prekomernom ponudom telefona srednjeg ranga i cene, koji se gomilaju na zalihama jer potrošači s ograničenim budžetom u inflaciji preusmeravaju kupovinu na uređaje nižih cena pa se očekuje da će dobavljači u narednim mesecima pojačati promocije i posebne ponude kako bi podstakli bolju prodaju i pre prazničnog perioda rasprodaja pred kraj godine.
     
    Pad potražnje izaziva veliku zabrinutost za ceo lanac snabdevanja pametnih telefona. Iako zalihe komponenti i pritisci na troškove popuštaju, ipak ostaje briga unutar logistike i proizvodnje, poput pooštravanja uvoznih zakona na nekim tržištima u razvoju i carinskih procedura koje odlažu pošiljke. Zbog toga će za sve u tom lancu biti vitalna buduća saradnja dobavljača i kanala prodaje u praćenju potražnje i zaliha„, kaže analitičar Tobi Zu.
     

    U svetu je u drugom tromesečju isporučeno 316 miliona pametnih telefona ili devet odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]