Laboratorija Foto: piqsels
Život

Epidemija pokazala koliko su istraživači važni

Izvor: 
Tanjug Ned, 26/04/2020 - 16:03

U borbu sa epidemijom korona virusa aktivno su uključeni i istraživači iz instituta i fakulteta u Srbiji, njih dvadesetak svakodnevno analizira najrelevantnije svetske naučne radove, 45 je angažovano u laboratoriji "Vatreno oko" koja je nedavno otvorena u KCS, a više od 40 u drugim laboratorijama gde se radi testiranje na virus korona.

"Ova epidemija pokazala je koliko su istraživači bitni za našu državu, i koliko je naša nauka razvijena. Pokazao se neverovatan entuzijazam kod naših istraživača u poslednje mesec dana u nastojanjima da sistemski pomognu u borbi sa pandemijom", rekao je za Tanjug državni sekretar Ministarstva prosvete Vladimir Popović.

Čim je epidemija počeka Ministarstvo prosvete okupilo je 22 istraživača sa fakulteta i instituta širom Srbije u Radnu grupu kojom koordiniraju pomoćnica ministra za nauku Marina Soković, i profesorka Tatjana Pekmezović, prodekanka za nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Istraživači svaki dan analiziraju najrelevantnije svetske naučne radove i značajne, proverene izvore širom planete. Informacije se svakodnevno šalju u kabinet predsednice Vlade i Zdravstveni krizni štab.

"To su preporuke koje su često granična istraživanja u nauci i donose najnovije terapije, ali se neke od tih informacija i saznanja mogu odmah iskoristiti u aktivnostima naših lekara i uopšte u borbi protiv epidemije. Više tih predloga je prihvaćeno i njihova primena je u toku, što nas takođe čini ponosnim", rekao je Popović. koji je i član Zdravstvenog kriznog štaba.

Istraživači su angažovani i u laboratorijama gde se rade testiranja na virus korona. Njih 45 iz 10 naučnih institucija (najviše iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković") angažovano je u najvećoj laboratoriji u Srbiji koja je nedavno otvorena u KCS "Vatreno oko" uz pomoć Pekinškog instituta za genomiku i pod okriljem Vlade Srbije.

Pekinški institut za genomiku je svetski lider u sekvenciranju genetskog materijala za istraživanje virusa. Najzaslužnije za uspostavljanje veže između tog instituta i Vlade Srbije bio je doktor Radoje Drmanac, izuzetno uspešan srpski molekularni biolog, koji dugo živi u SAD.

"Ministarstvo je ponosno na ove istraživaće, koji su se dobrovoljno angažovali u teškim okolnostima, ali je ponosno i na njih najmanje 40 koji su angažovani u Institutu ''Torlak'', Nacionalnoj referentnoj laboratoriji u Batajnici i drugim laboratorijama", naglašava Popović.
MarketingNajnovije vesti