• Evo koje kućne poslove možete dati detetu prema određenom uzrastu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Deca koja učestvuju u kućnim poslovima biće uspešnija kasnije u životu, tvrdi Džuli Litkot-Hejms, autorka knjige „How to Raise an Adult“.
     
    Iako ne postoji određen uzrast kad deca treba da počnu da vam pomažu u kući, stručnjaci smatraju da to može biti već od druge godine. Dobra vest je ta da mališani često vole kada dobiju priliku da pomognu mami i tati.
     
    Stručnjaci su popisali koje kućne poslove možete dati deci u zavisnosti od njihovog uzrasta.
     
    Od druge do pete godine
     
    Učestvovanje u kućnim poslovima za dvogodišnjake i trogodišnjake više se odnosi na saradnju. Deca vam mogu pomoći oko nameštanja kreveta, spremanja igračaka i knjiga, stavljanja prljave odeće u korpu za veš i brisanja površina krpom.
     
    Deci uzrasta od četiri i pet godina kućni poslovi mogu pomoći i u mentalnom razvoju. Mogu isprobati stvari poput pomaganja s pranjem veša i slaganjem čarapa ili razvrstavanja otpada za reciklažu.
     
    Od pete do 10. godine
     
    Mali zadaci čine da se deca osećaju dobro i pomažu im da razviju samopouzdanje. Dobra opcija je da dete u ovom uzrastu uključite u pripremu obroka tako da postavi sto, očisti sto nakon jela, pomogne u osnovnoj pripremi hrane, uključujući pranje voća i povrća ili posuđa (uz nadzor).
     
    Takođe ih možete zamoliti da pomognu oko hranjenja kućnih ljubimaca, pražnjenja otpada, pražnjenja veš mašine, zalivanja biljaka ili usisavanja.
     
    Deca uzrasta od osam do 10 godina mogu početi da uče o razvrstavanju prljave odeće u smislu da odrede šta je svetlo, a šta tamno.
     
    Od 10. do 13. godine
     
    U ovom periodu detetu će biti potrebno malo više motivacije, ohrabrivanja i nagrađivanja. Svakako krenite od toga da dete održava svoju sobu čistom i urednom, a potom ga zamolite da vam pomogne oko poliranja nameštaja, pranja prozora, širenja opranog veša, usisavanja, pranja poda, čišćenja kuhinje i kupatila i skidanja prljave posteljine s kreveta.
     
    Ovo je vreme i kada dete možete početi da učite o kućnom budžetu i novcu i uključite ga u nabavku namirnica.
     
    Tinejdžeri
     
    Prema stručnjacima, tinejdžeri bi trebalo da budu u stanju da se nose sa svim zadacima koje im dodelite, od kuvanja do planiranja obroka, košenja travnjaka i pranja automobila.
     
     
     

    Deca koja učestvuju u kućnim poslovima biće uspešnija kasnije u životu, tvrdi Džuli Litkot-Hejms, autorka knjige „How to Raise an Adult“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]