Foto: Pixabay
Život

Fotografija sa jedne od najpoznatijih plaža u Grčkoj najbolje pokazuje mračnu stranu masovnog turizma

Izvor: 
Protothema Sre, 10/08/2022 - 19:20Fotografija sa svetski poznate plaže Navajo na Zakintosu koja kruži internetom otkriva mračnu stranu masovnog turizma i probleme koji on izaziva u lokalnim zajednicama.

Fotografiju je objavio ekolog Mihalis Bakas na svom Fejsbuk profilu, izražavajući gnev prema onima koji bacaju đubre ne mareći za životnu sredinu i njene prirodne lepote.

"Grčko leto 2022. Ne mogu da razumem kako možete da platite da odete na nekoliko sati na jednu od najlepših plaža na svetu i tamo ostavite svoje smeće", napisao je.

U razgovoru za protothema.gr gradonačelnik ostrva Nikitas Aretakis je objasnio da ova plaža nije u nadležnosti opštine i samim tim ona nije odgovorna za čišćenje. Naravno, on je istakao da do pre oko mesec dana, dok je opština upravljala plažom nije bilo smeća.

"Mi smo do pre mesec dana upravljali plažom Navajo i vodili računa o čistoći i na plaži i na zemljištu iznad gde se nalaze kantine. Međutim, njome sada upravlja Komitet za korišćenje i unapređenje plaže, koji je osnovan decembra 2021. Komitet će stoga morati da angažuje brod i ljude koji će biti na plaži i skupljati smeće. Dok smo bili nadležni, imali smo i osobu koju je plaćala opština da bi čistila plažu, a imali smo i ljude koji su čuvali turiste da ne bi bilo problema oko olupine broda. Sada nam je jedina obaveza da imamo spasioca. Komitet treba odmah da pronađe rešenje za ovaj problem", rekao je on.

Plaža Navajo na Zakintosu je jedna od najpoznatijih plaža u Grčkoj, koja se nalazi na istočnoj strani ostrva u blizini planinskog sela Anafonitrija. Kristalno čista voda, beli pesak, impresivne strme litice i olupina broda su ono što čini ambijent jedinstvenim.

Štaviše, još 1901. godine nemački putnik E.L. zabeležio je da je ovo bila mala plažica sa crnim kamenjem. Stariji lokalci arhivirali su da se ona do 1920. godine zvala Spirili.

Posle 1922. godine, klizišta su stvorila prvu značajnu plažu koja je bila otprilike na mestu na kome se danas nalazi brod. Poslednje klizište nakon brodoloma stvorilo je plažu kakvu poznajemo danas.

Inače, čuvena olupina na plaži Navajo (u prevodu brodolom) zvala se "Panajotis". Brod je švercovao cigarete iz Turske sve dok ga u nekom trenutku 1982. godine struja tokom oluje nije povukla i nasukala na plažu Aijorgi, odnosno današnju Navajo.

 

 
MarketingNajnovije vesti