• GODIŠNJI ODMOR U ČETIRI ZIDA: Evo kako ćete se najbolje odmoriti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zvuči poprilično čudno, ali pronalaženje načina kako da kvalitetno provedete odmor kod kuće može zaista biti pristupačno i korisno, vaš dom bi mogao biti najbolja opcija za resetovanje i opuštanje.

     

    Ukratko, godišnji odmor je tamo gde ćete se zaista, u punom smislu te reči, i odmoriti. U zavisnosti od finansijske i životne situacije, ali i ne, jer ponekad pronalazak smeštaja, nedostatak vremena ili dugo putovanje, nisu uvek najbolji izbor. Raditi šta želite, kada to želite i gde to želite neka bude vaša misao vodilja ovogodišnjeg provoda i odmora.

    Trenuci potpune slobode i opuštanja dragoceni su i teško dohvatljivi. Svakodnevica i ustaljeni ritam života i rada retko dopuštaju lagodno i spontano življenje u trenutku. Ne morate otići na neku atraktivnu, razvikanu lokaciju ili daleko putovanje, primamljivu turističku destinaciju kako biste ostvarili odmor za pamćenje.

    Odmoriti, opustiti se i zabaviti se možete i u svoja četiri zida

    Donosimo nekoliko saveta kako najbolje da iskoristite sopstveni životni prostor za potpuni užitak i odmor. Udobnost vašeg doma i grada može biti poprilično izazovno i opuštajuće mesto odmora. Ako planiranje putovanja ili situacija iz bilo kog razloga, izmakne kontroli, pa novca i/ili vremena za godišnji odmor nedostaje, prostor kod kuće iskoristite za opuštanje i resetovanje.

    Ako želite osećaj da ste otišli u avanturu, ali vas ograničenja drže kod kuće, možete imati istraživački boravak; ili pak želite da se uhvatite u koštac s onim obavezama za koje vam se čini da nisu deo vaše standardne rutine, možete i to učiniti. Slušajte muziku, plešite, pevajte, što god vas opušta. Isprobajte neke ideje za odmor i razmislite o tome i, što je najvažnije, posvetite se isključivanju.

    Ako se ponašate kao da niste na godišnjem odmoru tako što odgovarate na poslovne pozive i mejlove ili ste u svakodnevnom kontaktu sa susedima i prijateljima kao što ste obično, to vam uopšte neće biti kao da ste na odmoru.
     

    Pobrinite se da svi znaju da idete na malo putovanje tako što ćete svoj boravak upisati u svoj kalendar, reći prijateljima i saradnicima da vam treba malo vremena i odupreti se želji da odgovorite na svaku poruku. Kada taj zadatak obavite, neka započne odmor.

     

    Zaustavite vreme

     

    Uklanjanje podsetnika na vreme pomaže u otklanjanju svakodnevnog stresa, kaže Ejmi Mekdonald, direktorka banja El Monte Sagrado, u Taosu u Novom Meksiku. Skupite sve satove u svojoj kući i sakrijte ih u ladicu komode. Bacite i svoj sat pored njih. Ostavite ih tamo ceo dan, ili dva, ili pet. Isključite telefon.

     

    Uključite ga da proveravate poruke, obaveštenja i slično samo kada to želite, imajući na umu da to uopšte nije uvek dobra opcija.

    Pošaljite poruku svima iz kancelarije. Recite da nećete proveravati svoje mejlove dok se ne vratite s godišnjeg odmora, oni ne moraju da znaju da je to kućni odmor. Oduprite se želji da ponovo proverite svoju poštu dok se ne vratite na posao.

     

    Preskočite vesti i zaustavite poštu

     

    Zemlja će nastaviti da se okreće čak i ako ne čitate sve o tome svakog jutra u 7:30, a nažalost i računi će i dalje biti tu kada vaš odmor završi.

     

    Očistite svoju kuću od vrha do dna

     

    Deo užitka na odmoru je da se pospremanje kreveta, brisanje prašine i uspostavljanje reda predaju nekom drugom dok se vi posvetite zadatku izležavanja. Zašto kod kuće ne bi bilo tako, na jednu kratku, sjajnu nedelju.

    Pozovite ekipu za čišćenje li unajmite čistačicu na preporuku prijatelja kako bi vaše mesto bilo besprekorno. Međutim, oni ne peru veš, pa zašto ga ne pustiti da se nakupi, a zatim ga poslati negde drugde na pranje.

     

    Naručite večeru

     
     
     

    Postavite hrpu svojih omiljenih jelovnika pored telefona i pratite kuda vas vaša maštovitost vodi, od pice u neobičnom stilu jedne večeri do tajlandskog švedskog stola sledeće.

     

    Organizujte zamenu za čuvanje dece s dvoje ili troje prijatelja ili suseda

     

    Prepustite brigu o deci nekom drugom, angažujte bake i deke, ili prijatelje i posvetite koji trenutak sebi. Neka deca odu u kuću svojih prijatelja ili vaših suseda na veče organizovane zabave.

    Ako koje veče deca završe kod vas naručite im picu, društvene igre, pustite dečje filmove i tako ostavite ostalim roditeljima slobodu da uživaju u večerima za sebe, za sopstveno opuštanje. Uštedećete i novac na dadiljama. Druge noći se rotirajte i ponovite.

     

    Pustite muziku i opustite se uz sveće

     

    Sledeća najbolja stvar koju možete učiniti za sebe u kući je da pustite omiljenu muziku i opustite se uz svetlost sveća. Ako nemate ništa na vašem večernjem rasporedu osim dobre muzike i uživanja u dobrom društvu, postavite na desetine sveća, rasporedite ih po kući, obložite rub terase svećama. Pustite vaše omiljene pesme, a sve će zvučati još slađe kada su vaša čula usklađena s njima.

     

    Zabavite se s knjigom u ruci

     
     
     

    Prepustite se čitanju na odmoru. Putovanje u naslon takođe je putovanje kada se vodi u društvu dočaranog pisca. Prvo, stvorite idealno okruženje, odaberite svoju najudobniju stolicu ili ležaljku pazeći da imate svu svetlost koja vam je potrebna.

    Zatim se opremite potrebnim rekvizitima; pripremite naočare za čitanje, ako ih nosite; visoku čašu napitka po izboru, rečnik stranih reči koje vas teraju na razmišljanje, beležnicu i olovku za zapisivanje fraza koje vas inspirišu. Uhvatite se u koštac s klasikom kog nikad niste uspeli da pročitate u školi ili na fakultetu.

     

    Krenite na kampovanje u vlastitom dvorištu

     

    Pozajmite ili kupite šator. Spakujte pića u termos, a grickalice u vrećice. Ponesite vreće za spavanje i čebad i svetiljke. I naoružajte se s dovoljno priča o duhovima kako bi mališani bili zabavljeni pre nego što odu na spavanje.

     

    Imajte svoj filmski festival

     

    Odaberite temu i naslove, a zatim ih dodajte u svoj red čekanja na Netfliksu. Napravite zalihu svoje omiljene filmske grickalice i uživajte. Isključite sve telefone, ugasite svetla i neka zabava počne.

     

    Pretvorite kupatilo u wellness oazu

     
     
     

    Svratite u trgovinu i kupite nekoliko bočica eteričnog ulja u mirisima koji vam se sviđaju, neka to bude umirujuća lavanda, ružino ulje ili kamilica ili limunska trava.

    Zatim napravite toplu kupku, utonite u nju i dopustite prirodi da učini sve što može za vas. Hidratizujte duh i telo, piše „Real Simple“.

     

    Budite turista u svom gradu

     

    Obiđite najlepša i najzanimljivija mesta, idite u kutak grada u kom nikad niste bili, ili pak do nekog koje jako dugo niste posetili.

    Pustite da vas uspomene ponesu, vratite se na mesta svog detinjstva i mladosti. Posetite kulturne znamenitosti svog grada, prošetajte u najlepše parkove vašeg mesta. Budite turista u sopstvenoj okolini. Istražujte. I uživajte.

     

     

    Zvuči poprilično čudno, ali pronalaženje načina kako da kvalitetno provedete odmor kod kuće može zaista biti pristupačno i korisno, vaš dom bi mogao biti najbolja opcija za resetovanje i opuštanje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]