Orao belorepan Foto: Jörg Hempel (wikimedia)
Život

I upotreba pesticida i olovne sačme "zaslužni" za uginuća orlova

Izvor: 
013info Pon, 15/03/2021 - 13:34


Nakon što je nedavno osvanula vest da su u nedelju dana na više mesta u Vojvodini stradala tri orla belorepana, kakvih još uvek ima i na obližnjoj Ivanovačkoj adi, svoj ugao viđenja te situacije izneo je i pančevački ornitolog dr Zoran Manasijević.

- Godinama unazad, da ne kazem decenijama, prisutan je problem trovanja ptica. Odgovornost za to isključivo snosi čovek, bilo namerno, bilo nenamerno. Nenamerna trovanja najčešće su posledica neadekvatne primene otrova, to jest pesticida kao što je furadan, u kontroli populacije glodara. Namerna trovanja posledica su postavljanja zatrovanih mamaca radi uništavanja pojedinih vrsta predatora, vukova, šakala... U oba slučaja ptice grabljivice kao vrhunski predatori, pre svega orlovi,  konzumiranjem ovako zatrovanih mamaca ili lešina. To dodatno redukuje i ovako malu brojnost pomenute familije ptica. Poseban problem predstavlja i olovna sačma, koja se koristi u lovstvu. Poslednji primer je trovanje ženke orla krstaša poreklom iz Austrije. To je veliki gubitak ako imamo na umu da u Srbiji trenutno ima samo tri para ove prelepe pernate životinje, navodi Manasijević.

On ističe da su to problemi koji se odgovarajucim zakonskim uredbama mogu i moraju rešiti.

- Naša zemlja ima dobre zakone, ali se oni ne poštuju, a počinioci ne kaznjavaju ili je to minimalno. Ako se sa starom praksom nastavi, veoma brzo bićemo jedini predstavnici živoga sveta na planeti, poentira pančevački ornitolog.

 

 
MarketingNajnovije vesti