vakcina fajzer Foto: pixabay
Život

Imunološkinja: Posle dve doze kineske, najbolje bi bilo primiti Fajzerovu vakcinu

Izvor: 
nova.rs Sre, 04/08/2021 - 18:27Očekuje sa da će ljudi koji nisu imali tako dobar imunski odgovor nakon vakcinacije krenuti pojačano da se razboljevaju, upozorava imunološkinja dr Emina Milošević.
 
Ona napominje da količina antitela koje razvije organizam kroz vreme opada, pa je jesen pravo vreme kada bi trebalo da se razmišlja i o trećoj dozi za one koji su među prvima primili vakcine.

 

Ona pre svega izdvaja kinesku vakcinu, Sinofarm, koju je primio najveći deo vakcinisane populacije u Srbiji, pa bi oni, prema važećim preporukama, sada trebalo da prime Fajzerovu vakcinu.

 

"Kada je reč o Sinofarmu, nemamo dovoljno podataka o efikasnosti kod starijih od 60 godina, jer ova vakcina praktično nije ni bila procenjivana među njima", kaže dr Milošević za nova.rs.
 
Ona dodaje da je među 12.000 ispitanika za tu vakcinu samo nekoliko stotina njih imalo više od 60 godina.
 
"Važno je da se suštinski prati kakve su infekcije kod vakcinisanih, koliko često se dešavaju i nakon koje vakcine", ukazuje Milošević i napominje da bi bilo bolje primiti treću dozu Fajzerove vakcine nego treću dozu Sinofarma, jer je Fajzer efikasnija vakcina.
 
Priče o trećoj dozi vakcine, smatra ona, treba podrediti davanju prve doze, odnosno apelovanju na ljude da se vakcinišu. Prioritet za zdravstvene radnike treba da budu oni koji nisu primili prve dve doze vakcine.
 
"Naravno da treća doza ima smisla, ali još više smisla ima nastojanje da se najpre vakcinišu i ostali", kaže Milošević.
 
Kao i mnogo puta do sada tokom pandemije pokazalo se da nedovoljno precizne i neusaglašene poruke ponovo stvaraju problem. Prvo je Nacionalno koordinaciono telo za imunizaciju dalo preporuku za treću dozu, da bi potom Krizni štab izašao sa zvaničnim stavom koji se odnosi samo na pacijente sa imunološkim problemima, malignim bolestima i teškim hroničnim poremećajima.
 
"Konačna odluka o trećoj dozi tek treba da bude precizirana, tada će se znati i vreme početka vakcinacije", kazala je Verica Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
 
Ona je u poruci objasnila da će "procedure o vakcinaciji biti definisane stručno metodološkim uputstvom za sprovođenje ove vanredne imunizacije, kao i do sada".
 
Navedeno uputstvo se kao i do sada "dostavlja svim zdravstvenim radnicima koji sprovode imunizaciju i po njemu se postupa, što je ustaljena praksa", odgovorila je Jovanović u kratkoj prepisci za nova.rs.
 
Dr Emina Milošević, s druge strane, smatra da do građana stižu zbunjujuće poruke.
 
"Prave se paušalne ocene u javnosti, komešanje i nejasne smernice. Moraju da se usklade poruke koje šalju institucije. Moraju svi da izađu sa jedinstvenim stavom. Sve ostalo je problematično i urušava poverenje građana u sistem", zaključuje Milošević.
 
 MarketingNajnovije vesti