Foto: Pixabay
Život

Kad se treba javiti logopedu za pomoć, koliki fond reči dete treba da ima u kom uzrastu

Izvor: 
B92 Pon, 30/08/2021 - 17:21Nije normalno da dete staro 27 meseci zna da kaže samo "mama", "tata" i "deda", pod uslovom da su i to reči, da dete ne izgovara samo udvojene slogove, razjasnila je za TV Prva dr Silvana Punišić iz Intituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora Đorđe Kostić.

"Nije normalno da dete ima samo tri reči i pitanje je da li su to reči jer ako su se javile u osmom mesecu, velika je verovatnoća da je to brbljanje i da je to udvajanje slogova ma-ma, ta-ta. To udvajanje i pretočenje u reči se dogodi oko 10, 11 ili 12 meseca, u osmom je rano da imamo funkcionalne reči. Brbljanje kod tog deteta najverovatnije nije preraslo u govor, čak i da su to reči, to je fond koji ne pokriva, nulti razvoj govora", podvukla je dr Punišić.

Prema njenim rečima, verovatno se radi o idioglosnoj komunikaciji ako ga samo majka razume i pokazuje joj rukama, odnosno o govoru koji poznaje samo dete, a prepoznaju samo baka ili mama po tome što dete ide u pravcu nečega što želi ili vuče osobu u tom pravcu.

Sa 27 meseci fond treba da je uveliko prešao 300 reči, dodaje logoped, tu je rečenica, tu su čak i obeležja gramatike, zamenice, interesovanje ka porodici i ka spoljašnjem svetu.

"Majka ovog deteta treba da se obrati za savet i dovede dete na pregled. Između prve i druge godine nema problema koji ne može da se reši. Dete od tri godine ulazi već u kategoriju usložnjavanja jezika, a ne progovaranja i ne treba čekati do tad".

 
MarketingNajnovije vesti