• Kako se izboriti sa alergijama na moru: Evo šta morate imati u neseseru ako krećete na put

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Veliki talas turista već je krenuo ka letovalištima, najviše ka grčkoj obali. Putna apoteka je obavezna, a šta sve u njoj treba da se nađe? To je bila jedna od tema Jutarnjeg programa RTS-a.

    „Stomačne tegobe mogu ljudima da pokvare odmor, posebno kod dece. Važno je poneti probiotik, a ako idete u, na primer, Tunis ili Egipat, nije loše nekoliko dana pre puta početi sa probioticima“, navodi alergolog Saša Milićević.

    U slučaju da ipak dođe do stomačnih problema, Milićević ističe da je najvažnije nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite.

    Prema njegovim rečima, jako je važno na put poneti lekove protiv alergija, najčešće su to lekovi iz grupe antihistaminika. Ne bi bilo loše da počnu da se uzimaju i nekoliko dana pred put.

    Ukoliko na moru izvučete deblji kraj u susretu sa ježom ili meduzom, Milićević navodi da je najbolje obratiti se lekaru za pomoć.

    „Obično to nisu opasne situacije i izazivaju lokalne reakcije. Prva pomoć bila bi da se na mesto uboda ili žarenja stavi led kako bi se smanjio otok“, kaže alergolog.

    Što se tiče otrovnih riba ili zmija, jako je važno javiti se odmah lekaru, jer neke od njih imaju supstance koje mogu da budu veoma opasne, ponekad i fatalne. Prva pomoć bi bila stavljanje leda na mesto uboda i podvezivanje kako bi se smanjio protok krvi.

    Kada su u pitanju ubodi stršljena, koji mogu biti opasni posebno kod male dece, treba odmah primeniti antihistaminik kako bi se smanjila reakcija, staviti led i skloniti se sa sunca.

    Sve su češće alergije na sunce, a Milićević navodi da osobe koje znaju da pate od toga treba sedam dana pre odlaska na more da počnu da piju antialergijske lekove.

    Veliki talas turista već je krenuo ka letovalištima, najviše ka grčkoj obali. Putna apoteka je obavezna, a šta sve u njoj treba da se nađe? To je bila jedna od tema Jutarnjeg programa RTS-a.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]