Mozak Foto: pixabay
Život

Kao i kod narkomana, zavisnost od pametnih telefona menja oblik i veličinu ljudskog mozga

Izvor: 
Addictive Behaviors/021 Ned, 23/02/2020 - 22:53


Zavisnost od pametnih telefona menja oblik i veličinu ljudskog mozga, na sličan način kao što se to dešava kod narkomana, pokazuju nova istraživanja.
 
Snimci napravljeni magnetnom rezonancom i skenerom, otkrili su da mozgovi ljudi, koji su zavisnici od pametnih telefona, imaju manju količinu sive materije u nekim ključnim delovima.
 
Ranija istraživanja pokazuju da mobilni telefon nekada doživljavamo kao deo tela i da 26 odsto ljudi često traži mobilni telefon dok ga zapravo drži u ruci.
 
Snimci pravljeni za potrebe novog istraživanja otkrili su smanjenu aktivnost u mozgu kod zavisnika od pametnih telefona u poređenju sa onima koji to nisu. Slični obrasci i trendovi smanjivanja sive materije, takođe su zabeleženi kod mozga narkomana.
 
Nemački istraživači su tokom ispitivanja uporedili snimke 22 osobe koje su zavisne od pametnih telefona sa snimcima 26 osoba koje nemaju tu vrstu zavisnosti.
 
"U poređenju sa kontrolnom grupom, pojedinci sa zavisnošću od pametnih telefona pokazali su manji volumen mozga u delovima kao što su leva prednja insula i neki delovi korteksa", naveli su stručnjaci sa Hajdelberga.
 
Dodaju da je ovo prvi fizički dokaz povezanosti upotrebe pametnih telefona i fizičkih promena mozga.
 
Smanjenje sive materije u mozgu inače je u vezi sa zavisnošću od brojnih supstanci.
 
"Pametni telefoni su u vrlo širokoj upotrebi pa ova studija dovodi u pitanje njihovu bezopasnost, naročito kod pojedinaca koji mogu biti izloženi povećanom riziku i razvoju zavisnosti", navodi se u studiji.
 
Zavisnost od pametnih telefona sve je veća briga među naučnicima i medicinskim radnicima jer naročito deca sve više vremena provode na mobilnim telefonima, piše "Dejli mejl".
 
Studija je objavljena u časopisu "Addictive Behaviors".
 MarketingNajnovije vesti