• Ko u vašoj porodici najviše hrče – pet saveta kako da prestanete

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Hrkanje je neprijatna pojava koja, osim što ometa one koji spavaju pored nas, šteti i našem snu, pa stručnjak za spavanje Ketrin Hol otkriva par jednostavnih, ali efikasnih trikova koji će vam pomoći da prestanete.

     

    1. Izgovorite samoglasnike naglas

    Njen glavni savet da prestanete da hrčete jeste da ponavljate samoglasnike naglas.

    „Ponavljanje A-E-I-O-U može da vam pomogne da prestanete da hrčete jer jača mišiće u grlu i sprečava ih da vibriraju dok spavate i tako izaziva hrkanje“ rekla je ona i preporučuje da se vežba ponavlja nekoliko puta dnevno po nekoliko minuta.

    2. Istuširajte se toplom vodom pre spavanja

    Hrkanje često izazivaju alergeni koji iritiraju nosne šupljine i dovode do njihovog sužavanja, a para iz tople vode za tuširanje može pomoći da se navlaži unutrašnjost nosa i da se bolje diše noću, i da se smanji hrkanje.

    3. Nemojte jesti kasno uveče

    Odlazak u krevet punog stomaka stvara dodatni pritisak na grudi i pluća i može izazvati hrkanje. Zato Hol savetuje da jedete ranije, najmanje četiri sata pre spavanja, pa će kada odete na spavanje hrana već biti svarena i smanjićete šanse za hrkanje.

    4. Držite kućne ljubimce van spavaće sobe

    Ako uživate u maženju sa svojim ljubimcem u krevetu, znate da ponekad postoji veza između njihove dlake i alergija koje nas često pogađaju, a koje mogu pogoršati naše respiratorne probleme.

    Zbog toga Hol savetuje vlasnicima kućnih ljubimaca da svoje krznene prijatelje drže van spavaće sobe, posebno tokom noći, piše Miror, a prenosi Večernji.

    5. Probajte vežbe za usta

    Naime, pomažu u jačanju mišića u ustima koji kontrolišu hrkanje, a najpoznatija vežba je – kliziti vrhom jezika nazad na nepce, prema grlu ili samo pritisnuti jezik uz nepce i ’gurati’.

     

    Hrkanje je neprijatna pojava koja, osim što ometa one koji spavaju pored nas, šteti i našem snu, pa stručnjak za spavanje Ketrin Hol otkriva par jednostavnih, ali efikasnih trikova koji će vam pomoći da prestanete.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako da detetu kroz igru obogatite vokabular

    Razvoj govora kod dece je kompleksan proces koji obuhvata brojne faze, od prvih vokala u bebećem periodu do stvaranja složenih rečenica i jasnog i bogatog rečnika. Igra je osnovni mehanizam kroz […]

    Kako se kroz crtanje razvija ličnost deteta

    Čiča Gliša, drvo, kućica, sunce – koliko puta ste samo gledali svoje dete kako stvara predivne crteže? Kao roditelji često smo skloni da crtanje tumačimo kao samo još jednu od zabavnih […]

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]