• Koje su najpopularnije crnogorske namirnice i kuhinjski specijaliteti?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Crna Gora se na gastronomskoj mapi sveta izdvaja i prepoznata je po nekoliko visokokvalitetnih namirnica, kao i dosta kreativnosti u recepturama.

    Ova zemlja ima izuzetno dobra poljoprivredna područja (zemljištem visoke prirodne vrednosti), posebno na planini Durmitor. Skoro netaknuta priroda omogućava uzgoj životinja koje se hrane kvalitetno, kao i voćnih i povrtnih kultura čiji je kvalitet neupitan. Kada na to dodamo i obalski pojas koji krasi deo Crne Gore i mediteransku klimu – jasno je da dobijamo savršen miks za upečatljivu i prepoznatljivu kulinarsku tradiciju.

    Ipak, Crna Gora, slično kao i Srbija, nije bila ekonomski imućna niti razvijena većim delom svoje istorije, a to kao što znamo, takođe ima uticaj na osobine nacionalne kuhinje. Zato u tradicionalnoj crnogorskoj kuhinji uglavnom nećete pronaći recepte za jastoga na sto načina, ali hoćete one koje kombinuju vrhunske mlečne proizvode i brašno na toliko kreativne načine da se ove namirnice mogu učiniti i kao pravi delikatesi.

    Najpopularnije crnogorske namirnice i kuhinjske specijalitete saznajte u nastavku teksta!

    Crnogorski mlečni proizvodi

    Domaći sir se pravi u gradovima i selima širom Balkana, a Crna Gora nije izuzetak. No, pre nego što pređemo na sir, valja spomenuti – mleko. Crna Gora je poznata po domaćem mleku izvanrednih nutritivnih vrednosti, pa osim što predstavlja osnovu za dobijanje fenomenanih sireva, mleko se često koristi i u receptima.

    Neki crnogorski sirevi prilično su priznati u Evropi i svetu, gde se smatraju delikatesima. Ovi sirevi važe za one koje prosto morate probati ako vam se ikada ukaže prilika.

    Kolašinski lisnati sir je najpoznatiji crnogorski sir. Ovo je zaštićeni nacionalni proizvod Crne Gore. Ovaj sir neki od najboljih restorana u Crnoj Gori nude na svom meniju mezetluka i finih predjela.

    Njeguški pršut – simbol crnogorske kuhinje

    Njeguški pršut je delikates. Možda ste ga probali?

    Ovaj suhomesnati proizvod pravi se od svinjskog buta. Dimljen je sporim sagorevanjem suvog bukovog drveta, a posle podvrgnut procesu sušenja i zrenja. Da bi se pršuta nazvala “Njeguškom”, ona se mora proizvesti u selu Njeguši pored Cetinja, dakle ima ​​ograničeno geografsko poreklo.

    Ova pršuta ima jedinstven ukus, intenzivan miris. Sjajno se slaže sa sirom, kajmakom i toplim lepinjama, ali svoju upotrebu pronalazi i u recepturama.

    Gde su pršut i sir – tu je i crnogorsko crvno vino

    Ne možemo završiti priču o poznatim crnogorskim namirnicama, a da ne pomenemo čuvena crnogorska vina koja su savršen par sa suhomesnatim i mlečnim proizvodima.

    Vinogradarstvo je važan deo poljoprivrede u Crnoj Gori. Crna Gora je uspela u tome da vina poreklom iz georafski bliskih područja imaju distinkciju u ukusnim i mirisnim notama. Tako se razlikuju župsko vino, podgoričko vino, suvo crmničko vino i još mnoga druga. Mala zemlja, a široka lepeza visokokvalitetnih vina!

    Vina se u Crnoj Gori piju, ali koriste i u kulinarstvu.

    Jagnjetina u mleku – autentičan crnogorski specijalitet

    Jagnjetina je popularna u Crnoj Gori, a čuvena po specifičnom šmeku, mekanoj teksturi i slasnom ukusu.  Ova vrsta mesa uglavnom je rezervisana za posebne događaje, ne jede se u svakodnevici.

    Jagnjetina u mleku je upravo takva – pravi specijalitet za važne događaje.

    Kuvanje jagnjetine u mleku smanjuje jak miris mesa i omekšava ga toliko da mnogi svoje iskustvo isprobavanja ovog specijaliteta opisuju kao da se “meso topi u ustima”.

    U ovo jelo se često dodaje povrće, najčešće krompir i šargarepa, a prilikom serviranja dodaje mu se i aromatično bilje.

    Njeguška šnicla – crnogorski sastojci, a srpski recept

    Recept za Njeguški stek je plod mašte čuvenog srpskog kuvara Milovana Stojanovića. Ovaj kuvar je osmislio nekoliko stotina jela, a njegov uspeh potkrepljuje činjenica da je bio Titov lični kuvar. Za Njeguški stek osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Luksemburgu 1986. godine.

    Ova šnicla je punjena teletina sa čak 2 vrhunske crnogorske namirnice: Njeguškim pršutom i Njeguškim sirom.

    Probajte i zahvalite nam se kasnije!

    Smočani kačamak – manje je više

    Ovo je jedan od onih kreativnih, jeftinih recepata koji dokazuju da i u kulinarstvu “manje može da bude više”.

    U Crne Gore svako sprema svoj kačamak na drugačiji način. Sa više ili manje  tvrdog sira, ili više i manje kajmaka. To je tučeni ili smočani kačamak, kako ga ovde zovemo, i nije ga lako spremiti. Osim finog brašna, krompira, lepog sira i kajmaka, za pripremu smočanog kačamaka potreban vam je drveni kačamar kojim ćete ga tući. 

    Ima izreka u Crnoj Gori koja kaže da “se prava domaćica mora oznojiti kada pravi smočani kačamak”, što dobro pokazuje da nekad i jednostavni recepeti zahtevaju izdašan trud. 

    Crnogorske priganice za doručak posle koga nećete biti gladni

    Visokokalorične i ukusne, crnogorske priganice su čuveni specijalitet Crne Gore.

    U domaćinskim kućama u ovoj zemlji doručak je nezamisliv bez finog vazdušastog testa koje se lepo kombinuje sa sirom, pršutom i kajmakom. Ređe, ali jedu se i slatke – sa šećerom u prahu, džemom, medom ili kremom.

    Danas se priganice služe i u vrhunskim restoranima duž primorja!

    Crna Gora se na gastronomskoj mapi sveta izdvaja i prepoznata je po nekoliko visokokvalitetnih namirnica, kao i dosta kreativnosti u recepturama.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]