• Koliko je koštalo letovanje u Jugoslaviji 1967. godine? Italija i Španija su SFRJ smatrale konkurentom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Jugoslovenski turizam je tada cvetao. Iz kojih zemalja je dolazilo najviše turista i u kojim mestima su letovali? Koje su cene aranžmana bile u Jugoslaviji, a koje u poznatim evropskim letovalištima?

    Kako je pisalo u Ilustrovanoj politici iz 1967. godine, jugoslovenski turizam je tada dobijao priznanja svuda u svetu. Italija i Španija su nas smatrale konkurentima, ali velika šansa nije još iskorišćena. Zarađeno je oko 200 miliona dolara, mada je moglo i više.

    Prema statističkim podacima, zaključno sa septembrom u Jugoslaviji je te godine letovalo 3.344.000 stranih turista, što je 184 hiljade više nego u istom periodu prethodne godine.

    Najveći broj gostiju je dolazio iz Nemačke, Austrije i Italije. Nakon njih najviše je bilo turista iz Francuske, Češke i Velike Britanije.

    Najveće interesovanje je bilo za primorska letovališta, pa za planine i banje.

    Od primorskih mesta najposećeniji su bili Petrovac na Moru, Kraljevica, Mali Lošinj, Poreč, Selce, Vodice, Umag, pa onda Opatija, Herceg Novi, Dubrovnik, Split i Portorož.

    Te 1967. godine je bilo 20 miliona „izletničkih“ turista – onih koji idu na izlete, službena putovanja ili su u tranzitu.

    Zabeležen je takođe i porast domaćih turista u odnosu na 1966. godinu – 3.924.000.

    Povećao se i broj Jugoslovena koji su putovali u inostranstvo – do septembra 1967. godine u inostranstvo je putovalo 4.360.000 Jugoslovena što je u poređenju sa 1.887.000 za isti period prošle godine veliki pomak.

    Turizam je počeo da cveta krajem 1950-ih i početkom 1960-ih, a reklamu na svetskom turističkom tržištu su nam doneli jeftin hotelski smeštaj, hrana i prevoz.

    Letovanje u Miločeru košta 715 maraka, u hotelu „Avala“ u Budvi 545 maraka, u bungalovima na Lapadu 445, a u dubrovačkom hotelu „Stadion“ 420 maraka

    S druge strane, u evropskim poznatim letovalištima cene su sledeće – letovanje na Majorci je koštalo od 379 – 585 maraka, u rumunskom letovalištu Mamaji od 399-561 maraka, u italijanskom Riminiju 309-388, u Kapriju 449-738 maraka, u „Zlatnim pijescima“ u Bugarskoj od 358 do 598 maraka.

     

    Jugoslovenski turizam je tada cvetao. Iz kojih zemalja je dolazilo najviše turista i u kojim mestima su letovali? Koje su cene aranžmana bile u Jugoslaviji, a koje u poznatim evropskim letovalištima?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]